Лепенето на некролози в Пазарджик трябва да се регламентира, заяви днес общинската съветничка Таня Димитрова, по време на заседание на комисията по изготвянето на новата Наредба за паметниците в Пазарджик. Най-вероятно, точно такъв текст няма да има в новия документ, е мнението на членовете на комисията, но темата може да бъде вписана в друга наредба.

Битката с безразборното лепене на известия за панахида или смърт, се води от общинските власти от много време насам, но неуспешно – каза главният архитект на Пазарджик – Кръстьо Танков. Въпреки че, има обособени за целта места, хората лепят и по входове, и по дървета, и по стълбове, и по обществени постройки. Има парадокс при който служители на Регионалния исторически музей са чистили некролози и от фасадата на собствената си сграда. Жалейки дебнат от вратите на болници, частни и държавни фирми, а понякога и от тези на увеселителни заведения.

Таня Димитрова предлага некролозите да бъдат поставяни на табла в близост до църквите, както това са направили свещениците от „Успение Богородично“. Подобни табла могат да се поставят край всеки квартален храм, а лепенето на некролози извън тях да води до санкции.

Целите тролейбусни и автобусни спирки, дори и чисто новите, веднага биват покрити с плакати и некролози, възмущава се общинската съветничка. В крайна сметка хората не могат да ги видят и прочетат, защото ден след като са били поставени, върху тях се лепят нови и единственият резултат са грозните гледки за пътуващите.