ДОСТ застава зад кандидатурата на Цецка Цачева. Новината съобщи лидерът на партията Лютви Местан на пресконференция в парламента.  България трябва да се развива като много ясна евроатлантическа държава, категоричен бе той. Ще дадем тази подкрепа, без да е искана, без търгашество, аргументира Лютви Местан подкрепата си за Цецка Цачева.

Той не е разговарял нито с Бойко Борисов, нито с Цачева. ОТ ДОСТ искат от Цачева да е гарант за евроатлантическата ориентация на страната ни, да е гарант за правата на човека, както и да е институционален и обществен лидер на дебатите за сериозни изменения в Българската конституция.

ДОСТ настоява за Велико Народно събрание, напомни Лютви Местан. Лидерът на ДОСТ се аргументира с дебата Цачева – Радев от „Тази сутрин“ на БТВ, където ясно проличали профилите на кандидатите.

Дебатът спечелила Цачева с позицията си за Крим и тъй като именно тя била кандидатът-атлантик и можела да е по-категоричен атлантик. ДОСТ обаче имат резерви позицията й за санкциите срещу Русия.

„За нас президентските избори са национален приоритет, а не партиен приоритет“,така лидерът на ДОСТ отговори на въпроса защо той лично не се е включил в битката за държавен глава. Тежката си дума партията му щяла да даде на парламентарните избори. Без търгашество те давали рамо на Цецка Цачева, както обясни Местан.

Даваме непоискана, безусловна подкрепа за госпожа Цецка Цачева, отново подчерта Лютви Местан и увери, че партията му ще участва достатъчно активно в кампанията на кандидата на ГЕРБ.