Традиционният „Празник на картофа“ се състоя днес в Равногор, съобщи секретарят на читалище „23 април 1876“ Мария Спасова.

Денят на вкусния зеленчук се отбелязва след неговото прибиране от нивите, от 2005 година насам и е посветен на основния поминък на жителите на родопското село – картофопроизводството. От незапомнени времена селото е познато като център на еко-производството на картофи за Южна България.

За това е допринесло и съществуващото преди 1990 год. едно от най-големите в страната семепроизводни стопанства. В момента селото е известно в цяла България с произведените тук екологично чисти картофи. Организира се изложение на картофи, специфични ястия и декорация от тях. За най-добре представилите се в категориите има и награди, в тазгодишния конкурс категориите са три – за най-интересен картоф с природна форма, за най-голям картоф и за най-вкусна гозба от картофи.

Ето и победителите:

22%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb

1/За най-голям картоф – Картоф 1. 250 кг.  на Ангел Петров Ванков.

22%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0

2/За картоф с най-интересна природна фигура – победител Елена Маргарова.

* Снимка – Мария Христоскова

22%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%8f%d0%bd

 

3/За най-вкусно и украсено ястие от картоф. Наградата получи Кристиян Величков, внук на Стефка и Димитър Велкови  за картофена торта.

Празникът започна с водосвет от местния свещенник, фолклорна програма от групите в читалище с. Раногор и с. Юнаците. Денят започна с обелването на 120 кг. картофи, които после бяха изпържени и раздадени на гостите, заедно с по чаша бира.

* Снимки – Мария Спасова