„Нека знае всякой, че бъдещето никога нема да произведе лични мъже с истински патриотизъм, ако настоящето не отдаде пристойна чест и възнаграждение на тези от миналото.”

Йордан Ненов (1825-1904), възрожденски учител и просветен деец.

Учител на Марин Дринов, Нешо Бончев, Иван Вазов и Константин Величков.

В навечерието на 1 ноември учениците от най-старата пазарджишка гимназия – Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков” ще се превъплътят в образите на едни от най-почитаните местни и национални будители от различни исторически епохи. На 28 октомври Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Паисий Хилендарски, Константин Величков, Райна Попгеоргиева и още много други просветители тръгват на шествие от гимназията до общината и паметника на светите братя Кирил и Методий.

За да бъдат достоверни образите на книжовниците и борците за национално освобождение, които ще минат по бул. „България”, с костюми и насоки помагат от театъра, музея и ансамбъл „Пазарджик” . Учениците са подготвили 1 300 свитъка със заветите на народните ни будители и послания, които ще раздават на гражданите за празника, който са нарекли „Памет пазим – завет даряваме”. Булевардът е „България”, денят 28-ми октомври 2016, будителите са от „Аксаков”

Идеята дойде от самите ученици с въпроса: „Защо да не се преоблечем като народни будители?“. Така се роди идеята и учениците са много ентусиазирани. Сами търсят мислите, които пишат на свитъците, вече са подредени в пет огромни кошници. Потърсихме за помощ театъра и музея. Приели сме за наша мисия будителското възпитание на учениците ни, защото това е една родолюбива кауза.

Денят 28-ми октомври, също не избран случайно, т.к. през 1992-ра година на тази дата, честването му е официално възстановено след 47 годишно прекъсване със закон от 36-то НС. Очакваме ви, на 28 октомври на бул.”България” пред Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков” в Пазарджик, в 9.00 часа, за да отбележим заедно един от най-българските празници!

 

Учениците и учителите от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков” – Пазарджик