В 17.30 ч. днес в залата с портретите на ХГ“Станислав Доспевски“ в Пазарджик ще започне церемонията по връчването на наградите от Националния литературен конкурс „Иван Динков“.

Състезанието за писано слово се провежда за трети път. Националната литературна награда “Иван Динков” е учредена през 2006 год. като израз на признание към личността и таланта на твореца и почетния гражданин на Пазарджик Иван Динков и се присъжда периодично на 3/три/ години през месец октомври. За първи път наградата бе връчена през 2006 г. на Светлозар Игов. Наградата се присъжда за постижения в българската литература, за изследвания върху творчеството на Иван Динков и за популяризирането му.

Освен голямата награда от 2000 евро за победителя, Община Пазарджик е отредила и премии за съпатстващия конкурс на името на големия български поет.

Петима са претендентите за голямата награда тази година, а около двадесет произведения се състезават за съпътстващия конкурс, в който са предвидени по една награда в раздел проза, поезия и литературна критика.