Осемнадесет годишният агресор нападнал д-р Гергана Анчева вчера е нанесъл два силни удара по главата ѝ, а след това започнал да я рита. Това си спомня тя от вчерашния инцидент пред вратите на „Спешното отделение“ на МБАЛ – Пазарджик. В момента лекарката е настанена в Неврохирургията и се възстановява след полученото комоцио. Все още има затруднения с чуването, след единия от ударите, който бил по лявото ухо.

Имам бели петна, разказа доктор Анчева. Нямам думи да изкажа ужаса и преживяното, но агресията стана нещо „нормално“ за болниците. Това е много тревожна тенденция, която засяга хора от всяка възраст. Обикновено най-мълчаливите в коридора са най-тежки като случаи. Това сочи над тридесет годишната ми практика, сподели Анчева.

Тя разказа, че бодигардът се опитал да спре насилника, но също пострадал. Това, което исках да направя е, да преместим пациента на болнична носилка. Те искаха веднага да дойде хирург. Докато се опитвахме да преместим пациента стана всичко, разказва д-р Анчева. Той само псуваше в началото, а после започна да удря. Аз извиках полицията, но не си спомням какво стана след това – додава лекарката.

Нито един лекар не нахлува с ругатни и юмруци, в което и да било учреждение в България. Защо това стана ежедневие в болниците. Травмите ще продължат докато „Спешно отделение“ не получи своя статут. Защото в момента ние сме всичко друго, но не и място където се оказва спешна помощ. Има моменти, в които „Спешното“ прилича повече на отрезвително, отколкото на болнично отделение.

Д-р Анчева каза, че ще си търси правата по съдебен ред. От журналистите тя научи, че момчето, което я е било в момента кандидатства за полицаи в ОД МВР – Пазарджик. В отговор на въпроса – как ще коментира това? – тя отвърна, че за нея този човек е потенциален убиец и няма място в системата на МВР.

Състоянието на д-р Анчева се подобрява, но тя ще остане за още няколко дни в отделението, казаха лекуващите я лекари.