30%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%b0%d0%b9

Два български ръчно тъкани килима ще красят Версай. Производителите им са фирма „Хемус“ ООД в Костандово, а шедьоврите възстановени от сръчните тъкачки са старинни и отдавна загубени килими на Луи XV и император Наполеон. В него ще бъдат вложени осемдесет цвята вълнена прежда, а формите са съхранени в сложна схема, която тъкачките с лекота разчитат. Те със завидна сръчност претворяват цели културни епохи. Тъкачките от Костандово изтъкали невероятните шарки, при които за първи път се излизало от традиционните персийски мотиви и те били заменени с кралски регалии – корона, скиптър, герб. От този килим тръгва европейския рисунът в съвременните постелки. Сръчните български ръце са възстановили и килим на Наполеон с неговия монограм в средата.

30%d0%ba%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%bc-%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%b0%d0%b9

Фирмата е създадена през 1998 г. тя е смесено дружество между англичанин и братя Парпулови от Костандово. Единственото изискване е килимите да се правят само на ръка, с естествени материали и да отговарят на стандартите за ръчно тъкане.

Шансът идва през 2003 година. Нино Парпулов е единственият килимар, който се наема да пресъздаде модел от 1837 година за лятната резиденция на кралица Виктория. Няма стан в света, който да може да произведе тази форма. Килимът се състои от три части. И при най-малкото несъвпадение, поръчката би пропаднала, а цехът – фалирал.

Ефектът от високия залог е високо самочувствие и кралски поръчки. Включително и от крале на рока като Мик Джагър, от банки, музеи и библиотеки. За българските килими британската задруга на майсторите допуска изключение – те са единственият чужд продукт в нейната палата. Как се прави траен килим? Колкото по-нагъсто са възлите, толкова по-здрав и богат е килимът. За да блеснат, там са разработили вече над 6500 цветови нюанса. Обикновено поръчките за мотивите идвали като снимки, но понякога и като огромни картини. Засега обаче нито едно световно величие не е поръчало килим с български мотиви.

За да успеят да задоволят кралските искания в Костандово трябвало да направят вертикален стан, на който работят едновременно 4-6 тъкачки. Оказал се най-големият стан в Европа. Килимите на Костандово вече са стигнали до най-значимите светини на Великобритания: Бъкингам, Озборн хаус, Гудуд, Лайм парк, замакът Аник, както и Албертина музей във Виена, се стига до лична среща между Дейвид Бамфорд, Нино Парпулов и принц Чарлз на негова територия в Уелс, чиито герб е червения дракон.