Съдия Таня Петкова остави в ареста обвиненият в нанасяне на лека телесна повреда на медицинско лице Димитър Костадинов от Момина клисура. Днес в 11. започна делото за мярката му за неотклонение „задържане под стража“, която бе наложена в петък от Районна прокуратура.

Прокурорката Румяна Петкова поиска мярката на Димитър да не бъде променяна, поради направените разпити на десет свидетели, очевидци на случилото се в Спешно отделение на 27 октомври по обяд. Според нея обвиняемият е бил агресивен, сам е предизвикал създалата се ситуация и независимо от това, че е придружавал своя близък е бил длъжен да се въздържи от възпрепятстване на работата на екипа. От направеното до момента разследване става ясно, че ударената от Костадинов д-р Анчева и колежката и д-р Китова са очаквали пристигането на линейката пред отделението. Заедно със санитарката Сийка Гълъбова те са били в готовност да обслужат пациента, който по думите на придружаващата го от Белово д-р Георгиева е в много тежко състояние.

Костадинов е придружил возещият се в линейката свой братовчед и е започнал да се бърка в работата на екипа, твърдят свидетелите. Той започнал да изземва функциите на лекарките, като започнал да ги призовава да извикат незабавно хирург.

Заради неадекватното му поведение се намесил охранителят Дандемов, но Костадинов го ударил. След това същото се случило и на д-р Анчева. Двамата са освидетелствани и пред съда бяха представени доказателства относно здравословното им състояние след инцидента и към момента.

Защитата на Димитър в лицето на адвокат Малин Комсийски поиска мярка за неотклонение „подписка“, като подчерта, че в случая не става дума за побойник рецидивист, а за човек, който е действал емоционално и подразнен от неадекватната намеса на лекарите от Спешно отделение. Същата мярка за неотклонение поиска и адв. Христо Дерузов, който отбеляза факта, че д-р Анчева е по-възрастна от родителите на обвиняемия, а се  е държала като тийнейджър по време на инцидента. Той каза също, че Димитър не е опасен за околните, има постоянен адрес и няма как да се укрие. Също така той заедно с баща си се грижи за по-малката му сестра, тъй като майка им е починала преди четири години.

Самият Димитър Костадинов поиска от съда мярката му да бъде променена, тъй като баща му е принуден да взема само дневни смени, защото не може да остави сама сестра му вкъщи.

След близо два часа съдия Петкова не промени мярката и насрочи като дата за обжалване на своето решение 4 ноември, в 14 часа.

Протестиращите не бяха допуснати в залата и след като научиха решението заявиха, че отново ще бъдат на протест идният вторник.