Художествена галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик ще бъде домакин на проекта „100х100″ пловдивчани в Пазарджик“ на куратора Костадин Отонов. Ще бъдат представени живописни творби на 62-ма пловдивски художници. Изложбата ще бъде открита на 4 ноември 2016 г., петък, в 18.00 ч., съобщи директорът на галерията – скулпторът Леон Бабачев. Почитателите на съвременно българско изобразително изкуство ще могат да посетят експозицията до 4 декември 2016 г.

Проектът 100х100 Пловдивчани на куратора Костадин Отонов, реализиран поетапно в галерия А+ в Пловдив достигна размери, в които може да бъде представен цялостно. Първото такова представяне е в Художествена галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик.
Географската близост не е единственият фактор да изберем Пазаджик. Великолепното пространство на галерията дава възможност за разгръщане на колекцията. Така че зрителят да добие представа за пъстротата в търсенията на няколко поколения пловдивски художници.
Форматът не е избран случайно. Той поставя в равни стартови условия всички участници и е предпоставка за осмисляне на посланието, закодирано в самото заглавие. Сто на Сто не е само 100х100 см, изразът предполага принадлежност, пълно отдаване, нещо като сертификат за истинност и сигурност. Освен всичко друго квадратът концентрира идеята на автора, „елиминирайки” периферното зрение и „пейзажното” виждане. Поради това дори пейзажите в колекцията подсъзнателно действат концептуално и провокират вглеждане, вместо съзерцание. Квадратът в размер 100х100 см е точно на границата между камерния и големия формат и дава възможност за чисто кавалетен , но и за монументален подход, както сами ще се убедите. Почетно място в залата заема творба на именития ни съгражданин Георги Божилов – Слона, притежание на галерията – домакин. Използван е същият формат, което приемаме за знаково.
В изложбата са представени над 50 автори, всеки със своята индивидуалност, образност, творческо кредо. За да я представим в Пазарджик получихме подкрепа и разбиране от ХГ Станислав Доспевски и Община Пазарджик, колеги и просто съмишленици. Пътят до тук предполагаше известно плуване „срещу течението”, но резултатът си струваше усилието, допълват създателите на гостуващата експозиция.