Чисто нов пътнически микробус „Ивеко” е от днес на разположение на членовете от Клубът на инвалида в Септември. Специализираното транспортно возило е адаптирано за хора в неравностойно положение. Лично кметът на Общината Марин Рачев предостави новата придобивка при визитата си в Клуба на инвалида.

„Този микробус ще бъде заведен в активите на Общината, но ще се ползва от вас, когато ви е необходимо. Няма да мислите нито за гориво, нито за гараж, нито за шофьор. За всичко сме се погрижили, защото желанието ни е да сте едни равноправни членове на нашето общество”, обърна се към хората в неравностойно положение кметът.

По време на срещата си с членове от Клуба на инвалида, Рачев беше придружаван от зам.-кметът Даниела Малешкова и Директорът на социалния отдел в Общината Ивалина Табакова, която е с основен принос за спечелване на проекта „Независим живот в община Септември”. „Неговата цел е да допринесе за разширяване на възможностите за подобряване качеството на живот на хората от уязвимите групи и техните семейства”, сподели при презентацията на проекта г-жа Табакова.

Тя съобщи още, че вече е създаден Център за почасово предоставяне на социални услуги. В него работят двама социални сътрудници, мед. сестра и психолог, които ще се грижат за предоставяне на иновативните социални услуги. „Няма да изпуснем нито една възможност за печелене на средства по проекти за задоволяване нуждите на хората. Средствата по подобни програми, ще се харчат целево и по предназначение за нуждаещите се, а не за участие на служители от Общината по разни семинарчета за обучение, както е било досега”, заяви Ивалина Табакова.

„Освен закупеното специализирано транспортно средство – микробуса „Ивеко”, в наличност са вече и останалите технически средства по проекта – персонална аларма, електронен апарат за измерване на кръвно налягане, глюкомер, кутия за прием на лекарства с аларма, термометър, пръстов пулсикометър, електронни везни. За всеки един от одобрените по тази програма хора в неравностойно положение са подсигурени изброените технически средства. Идеята е с натискане на едно копче, човекът в неравностойно положение да получи незабавно първа помощ. Това ще доведе до спасяване на много животи в бъдеще”, подчерта Ивалина Табакова.