За четвърта поредна година днес в „Асарел-Медет“АД се проведе инициативата „Гордея се с труда на моите родители“, на която беше посветен и фирменият календар за настоящата 2016 г. Това е национален партньорски проект на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН,  в който участват фирми и организации от цялата страна, а панагюрската минна компания  бе една от първите, които се присъедини още през 2013 г.

01%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bb2

И тази година децата в училищна възраст на работещите в „Асарел-Медет“АД имаха възможност да посетят работните места на своите родители, а навсякъде откъдето преминаваха звучеше веселата им глъчка.

Момичетата и момчетата бяха посрещнати от изпълнителния директор инж. Делчо Николов, който им разказа за компанията и ги поздрави с Деня на народните будители. Те разгледаха фирмената експозиция за историята и развитието на „Асарел-Медет“ и се снимаха за спомен с много от експонатите, като сред най-атрактивните за тях се оказаха трите „бика“ – статуетките за „Инвеститор на годината“, които компанията получи за 2007, 2011 и 2015 г.

01%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bb3

Малките гости видяха внушителната експозиция на вече изведените от производството руднични машини, след което се запознаха и със супермодерната диспечерска система  за автоматизирано управление на технологичните процеси в рудника.  Любопитството им бе приковано от това, че в шофьорските кабини на багерите и  автосамосвалите има компютърни станции, а с безжична връзка се следят всички параметри на машините в рудника, включително и налягането на гумите.  Работата на двете циклично-поточни технологии за лентово-конвейерен транспорт на руда и на минна откривка бе проследена на видеомониторите за постоянно наблюдение на съоръженията.

01%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bb4

„Приятна работа, тате!“, пожела в ролята на минен диспечер 8-годишният Марио на баща си Димитър Гергински, който е механик в рудник „Асарел“. Вълнуващи срещи между деца и родители имаше и край Инсталацията за екстракция и електролиза на катодна мед, където се произвежда мед с чистота 99,99%. Последна спирка от обиколката бяха пречиствателните станции на дружеството, където децата разбраха как показателите на водите в района се следят автоматизирано, а данните са достъпни за всички на сайта на дружеството.

01%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bb5

„Много се радвам, че бях тук!“, написа едно от децата в книгата за впечатления, а друго скицира там за спомен рисунка на багер.

„Много беше яко!“ и „Като порасна ще работя тук“  бяха част от детските обобщения на един прекрасен ден, зареден с много усмивки, любопитни въпроси и хубави емоции.

Освен инициативата „Гордея се с труда на моите родители“, която се организира в цялата страна в дните около Деня на народните будители, ежегодно през месец април се провежда и Ден на отворените врати в „Асарел-Медет“, когато всички желаещи ученици, ветерани от предприятието и жители на общината също могат да посетят компанията.

За проекта „Гордея се с труда на моите родители“

Проектът „Гордея се с труда на моите родители” е национална инициатива на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, насочена към възраждане на труда като ценност. На 28 и 31 октомври и 1 ноември т.г. „Гордея се с труда на моите родители”, се провежда в 19 компании, в 9 населени места в страната – Врабево, Гълъбово, Девня, Димитровград, Пазарджик, Панагюрище, Перник, София и Смолян.

В тазгодишното издание участват общо над 500 деца. Проектът има доказан принос за осмисляне на собствения труд от страна на служителите и на неговата ценност, както и разширяване на възможностите за ранно професионално ориентиране на децата чрез съпреживяване на професиите.