Факелно шествие озари лицата на пазарджиклии, които бяха приятно изненадани от почитта, която най-младите ни съграждани показват към народните будители. Сред тях бяха и танцьорите от „Чудесия“.

20161101_1739091

Тийнейджърите тригнаха в два лъча от паметниците на Васил Левски и Христо Ботев, събраха се на Колоната и заедно продължиха към монумента на славянските първоучители Кирил и Методий. Те бяха придружени и от граждани.

20161101_1733011

С кратък рецитал и възпоменателно слово към присъстващите се обърна актьорът Тодор Кайков. Той припомни на присъстващите откъси от „История славяноболгарская“ на Паисий Хилендарски, мисли на Васил Левски, стихове на Христо Ботев и мемоари на Константин Величков.

След това бяха поднесени цветя пред паметника на Кирил и Методий, а вечерта продължи с тържествен концерт, който се състоя в зала „Маестро Георги Атанасов“.

„Беше много вълнуващо и много хубаво, че точно в този ден има как човек да засвидетелства почитта си към предците“, каза възрастна жена от публиката. Тя обясни, че дълги години е била преподавателка по литература в малко село край Брацигово. „Сега там няма училище и ми е много болно, че младите в България стават все по-малко. Трябва да се пази българския дух и аз благодаря на хората, които тази вечер ме накараха, да се почувствам горда от това, че съм била български учител. Нека винаги да се отбелязва с тържества тази дата!“ – допълни пазарджиклийката. 01%d0%b1%d1%83%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b8

Тържеството и шествието се състояха благодарение на отдел „Образование и култура“ към Община Пазарджик.