По 16 години затвор при строг режим получиха Васил Спасов и Георги Николов от Братаница, които в съучастие с Илиян Найденов са причинили смъртта на Йордан Асенов от същото село, на 6 декември миналата година. Присъдата бе произнесена днес от съдебен състав председателстван от съдия Ирина Джунева. Илиян Николов ще изтърпи наказание от 15 години затвор, също при строг режим. Присъдата може да бъде обжалвана в петнадесет дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив. С оглед на постановената вече присъда и тримата обвиняеми получиха мярка за неотклонение „задържане под стража“, като към Спасов и Николов се присъедини и Найденов, който бе с по-лека мярка.

Осъдените ще трябва да изплатят по 50 000 лв. кръвнина на вдовицата Гина Асенова, а същата сума дължат на всяко едно от шестте деца, които тя е родила на убития Йордан Асенов.

Предисторията

На 6 декември миналата година Йордан Асенов, заедно с двете си деца влязъл в частни ниви, за да обере царевицата, която собствениците им оставили на полето. Докато прибирали чувалите, двама от осъдените пристигнали с кола. Единия бил собственикът на имота – Васил Спасов, син на кмета на селото. Те започнали да бият Асенов, а след това го отвлекли в съседното село Ляхово. Там го затворили в клетка.

„След като получихме сигнала, че господинът е изчезнал, направено е претърсване на дома на кмета на село Братаница, на място се установи, че има пистолет, който е със затрити номера“, разказа старши комисар Йордан Рогачев – директор на ОДМВР–Пазарджик, по време на пресконференция в началото на тази година, когато бе разкрито престъплението.

Два месеца полицията търси тялото на 44-годишния мъж от Братаница. Едва вчера трупът на Йордан Асенов е намерен в напоителен канал от разследващите. Разследващите са установили, при намирането на трупа, че жертвата има три рани в главата. Извършителите на убийството са тримата осъдени – Илиян Найденов, Васил Спасов и Георги Николов.

След поредица от съдебни заседания, последното от които бе вчера, днес бе произнесена и присъдата.

20161101_1144251

Според адвокат Марковски, който защитава един от обвиняемите, тази присъда е съдебна грешка, която той щял да опровергае пред Апелативен съд.  Роднините на осъдените заявиха, че цялото дело е стъкмено, за да има разкрито престъпление. Те намират, че техните родственици са напълно невинни, тъй като липсвали каквито и да било доказателства за тяхната вина.

Вдовицата на Йордан Асенов, както и брат му избягаха бързо от съдебната зала, тъй като към тях започнаха да се сипят заплахи от страна на близките на осъдените. Единствената, която се осмели да говори бе една от сестрите на Асенов – Дафинка. Тя заяви, че правосъдието си знае думата и че никой няма право да отнема човешка душа. Един Господ има право да ни убива, каза Дафинка. Лошото е това, че те сега ще си изтърпят присъдите и ще излязат, но нито брат ми, нито сестра ми ще излязат от гроба, а децата на Йордан ще растат сираци.