Ана Гройс, PZdnes.com

Идеалният начин да се насладите на чешката култура, необезпокоявани от ордите туристи, характерни за Прага например, е да посетите втория по големина град в Чешката република – Бърно.

Разположен е на реките Свитава и Свратка. Бърно е главен икономически център, в него се намират Висшият съд и Висшата прокуратура на Чешката република, както и много центрове на науката и културата. Градът разполага и с международно летище. В столицата на Моравия има куп любопитни места, които можете да посетите през почивните дни. Но… бъдете внимателни – разходките в Бърно водят до пристрастяване и най-вероятно ще ви се прииска да останете повече от планираното или пък да се върнете отново и отново….

 

02%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b0

Интерес представлява готическата катедрала „Св. св. Петър и Павел“, която се намира в самия център на стария град – на хълма Петров и изгражда характерния силует на града. Сградата е великолепно украсена, а под нея са намират най-добре запазените крепостни стени. Построена е през 13-ти век като готическа катедрала на мястото на по-ранен градеж, за който се предполага, че е някогашният замък на Бърно, датиращ към 11-12 век. През 15 и 16 век е преустройвана, а през 18-ти са внесени барокови елементи.  Църковните камбани на „Свети Свети Петър и Павел“ бият всеки ден в 11, вместо в 12 часа. Според легендата, по време на Тридесетгодишната война, шведската армия достигнала край Бърно и си направила лагер в Задбърдовице и край Комаров.

Обсадата на Бърно продължила без успех няколко месеца, тъй като жителите на града храбро се отбранявали. Шведите имали много ранени войници и бойният дух бил много нисък, заради което предводителят им, Торстенсон свикал офицерите си в един крайпътен хан, където взели решение на следващия ден да предприемат последно нападение над Бърно и ако градът не паднел до пладне, да се откажат и да свалят обсадата. Ханджията, който обслужвал военните, вече бил понаучил шведски и разбрал разговора им. През нощта стигнал до града по таен проход и предал сведенията си на военачалника на силите в Бърно, Жан-Луи Радуи дьо Суше. На 15 август сутринта започнала битка на живот и смърт. Когато шведите започнали да проникват в града през пролуки в крепостните стени, Суше изпратил стария звънар да бие камбаните на църквата „Свети Петър и Павел“.

Въпреки че, топовните изстрели сериозно били повредили кулата, звънарят успял да я изкачи и събирайки всичките си сили, започнал да бие камбаните. Часът бил едва 11 преди обяд, но камбаните отброили дванадесет удара. Чувайки ги, шведите прекратили боя и се приготвили за отстъпление. Преди падането на нощта всички шведи си отишли и Бърно и неговите жители били спасени. Така Бърно станал единственият град, който устоял на шведските войски по време на Тридесетгодишната война. Оттогава камбаните на „Свети Петър и Павел“ винаги бият в 11 часа. С тази история е свързан и модерният астрономически часовник, който стърчи в центъра на града, на площад „Свобода“. Прелюбопитното устройство, със закачлива форма пуска точно в 11:00 часа по едно стъклено топче, през един от отворите.

Минути преди това ще видите заели изчаквателна позиция деца и възрастни, които с трепет очакват през кой отвор ще падне топчето, за да си го запазят за спомен.

02%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%be-sv-yakob

Други забележителности, които си струва да посетите в Бърно са църквата Св. Якоб, сградите на Операта, вила Тугендхат.  Около града се намират още замъкът в Леднице, замъкът „Пернщайн“ и Аустерлицкия замък, който свързваме с „битката на тримата императори“.

Интерес представляват и подземията на Бърно. Подземните тунели са вторите по големина в Европа, след катакомбите в Париж. Можете да посетите и гробницата в Капуцинския манастир, с мумии на монаси и видни за времето си личности. За посетители е отворен и подземният лабиринт под Зеленчуковия пазар – друг символ на Бърно. Подземният лабиринт представлява средновековна система от коридори и мазета, в които се е съхранявала храната. На един от хълмовете на града пък се извисява замъкът Шпилберг, построен през 13-ти век като кралски дворец. По- късно през 17-ти век е бил превърнат в страховит затвор. Наричали го „тъмницата на нациите“ в Австро-Унгарската империя, тъй като това било място на политически гонения. Днес Шпилбелг е градски музей с кула за наблюдения. Градът е изключително чист, с добре уреден трамваен транспорт, с добри и услужливи хора. Можете да си купите истински, качествен, ръчно изработен кристал от фирмения магазин в центъра на града.

02%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b8

 

От всяка уличка на Бърно ви подканят чудно украсени и декорирани, гостоприемни, бутикови ресторантчета и кафенета. Поднасянето на храната и напитките е с финес и усет към детайла. Срещу неголяма сума чешки крони (колкото един обяд в Пазарджик например), можете да хапнете порция традиционен гулаш, шпикован с бекон телешки стек или пък да опитате невероятно коленце или колено – майсторски приготвен свински джолан, запечен в чешка бира с гурме гарнитури…..Предупредих ви, разходката в Бърно води до пристрастяване! Бон воаяж!