Среща с културни дейци и лекари с кандидатът за вицепрезидент на АБВ – проф. Любомир Халачев се състоя днес в зала „Цвета“ на болница „Хигия“ в Пазарджик.

20161102_1304101

В последните няколко дни нещата в България така се променят, че социолозите не смеят вече да дават прогнози, за да не си загубят дипломите, каза проф. Халачев по повод на това, че след над седем хиляди пропътувани километри в цялата страна е срещнал много хора, които са се оплаквали от това, че управляващите ги заставят да гласуват за тях. Целият държавен апарат и служителите му работят за управляващите, това не е агитация, а заплаха, заяви проф. Халачев.

Той припомни, че в момента нещата са така организирани в политическия живот на България, че всичко е в ръцете не на една партия, а на един човек. Модел, който е бил осъден във Франция още през 1748 г. Когато в книгата „Духът на законите“ Шарл Монтескьо пише – „Властите трябва да са независими, равнопоставени и да се контролират една друга“. В нашия модел съсредоточаването на властта на едно място неизбежно води до диктатура, в условията на демокрация. Именно това ние искаме да променим, каза проф. Халачев. Ние искаме независим президент, който да бъде коректив на останалите власти.

Като пример той посочи случаят с екстрадирания турски гражданин, по отношение на когото коментарът на вицепрезидент Попова е бил крайно лаконичен, но твърде пространен от страна на Премиера. Един министър председател може да си позволи да изземе функциите на вицепрезидента само ако той му е пряко подчинен. Делата на Премиера демонстрираха точно това, заключи проф. Халачев. Това е грубо нарушение на принципите на демокрацията. Заради това ни трябва президент, който да бъде коректив на властта.

Защо Ивайло Калфин е най-добрата кандидатура за президент?

Защото ние сме част от европейското общество, ние искаме да развиваме отношенията си с всички държави в ЕС. Догодина дипломатите на Великобритания ще започнат да водят преговори с всяка страна – членка, във връзка с напускането на Еврозоната. Англичаните и тяхната дипломация не са в политиката от вчера, те няма да допуснат да бъдат ощетени или излъгани. Те имат провото и силата да отстояват своите права. Кой обаче ще отстоява нашите? Ивайло Калфин е в състояние да направи това. Защото е добре известен в Европа, той е ценен от ЕК, признат е от всички ръководители на ЕС. Борбата за престиж е огромна. България не е добре позната в Европа, въпреки своите достойнства. Бъдещият президент трябва да се пребори за това признаване, каза проф. Халачев.

Така както Ивайло Калфин спечели битката за признаването на кирилицата и сега тя присъства навсякъде по европейските етикети, указателни табели и дори на евровите банкноти. Следващата битка ще бъде за признаването на тракийската ни култура, която е по-древна от елинската, но не намерила своето място на европейската културна карта.

Проблемът с мигрантите не е просто проблем на България, заяви проф. Халачев. Това е проблем с южната граница на ЕС. Но нашите дипломати не си вършат работата. Те трябва да договорят условия, за това в битката с мигрантите да се включи цяла Европа и тук не става дума за това да изправим военни срещу третото преселение на народите, а да си служим с дипломация. Преблемът може да бъде лесно решен, ако президентът сключи договор с Афганистан за реадмисия. Установено е, че 80% от мигрантите са афганистанци. Ако ние имаме договор за незабавното им връщане там, те ще спрат да нахлуват през нашата граница. Подобен договор трябва да има и с Турция, но никой до сега не е говорил по този въпрос.

Всеки от кандидат – президентите попитан, къде ще отидете първо ако ви изберат? Казва – в Брюксел. Калфин посочи – Балканските държави. Ние трябва да възстановим отношенията и на Балканите. Те са ни най-важни.

На последно място, питат ме какви са ангажиментите на вицепрезидента – да дава убежище, да дава гражданство и да помилва. Когато стана ясно, че Ивайло Калфин ще се кандидатира той дойде да ме покани за вицепрезидент. Аз приех, защото той ми обеща, че ако бъде избран, заедно ще направим една широка програма за работа в сферите на културата и образованието. Заради това приех. Смятам, че мога да имам принос в тези две сфери.

Ние имаме идея да запълним тази страшна яма от липса на морал в съвременното българско общество. Моралът, в неговото извечно разбиране, съществува над 2000 години, но виждаме как в последните години хората не решават проблемите си с думи, а с тояги.

Професорът коментира още и заплахите за националната ни сигурност, той поясни, че са вътре в страната ни. „Това е тежката неграмотност, липса на мотивация в младите хора да се обучават за военни. В момента има 5000 незаети места за сержанти и над 1000 офицерски. Тази година в армейския университет във Велико Търново бяха запълнени едва 50 на сто от местата. Управляващите да отговорят – защо няма интерес към това обучение и кой не си е свършил работата“, попита проф. Халачев. Той коментира още, че ЕС трябва да ни подкрепи за стабилизиране на ситуацията по южната ни граница, която е несигурна, поради бежанците.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!