27%d0%b1%d1%8e%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0

За президент

Бюлетината, с която ще гласувате за Президент няма да бъде поставяна в плик. Поради множеството кандидати тя е доста дълга и ще трябва да бъде сгъната. Преди да я получите член на Секционната избирателна комисия ще свали от нея отрязък с идентификационен номер. След което ще се отправите към тъмната стаичка. След като отбележите своя претендент, трябва да сгънете бюлетината така, че никой освен вас да не е наясно какъв е бил вашият избор.

Бюлетината се сгъва по следния начин-първо на две, така че горният край да опира в чертата под последната кандидатска листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него, които остават видими.

После се сгъва още веднъж по същия начин, като номерът на бюлетината в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната страна на бюлетината.

След като гласувате ще бъде извършено сверяване на номера на вашата бюлетина със сваления преди това отрязък, който ще бъде пуснат в непрозрачна кутия. Следва поставянето на печат на бюлетината ви и пускането ѝ в избирателната урна.

За референдума

27%d1%80%d0%b5%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d1%83%d0%bc

Бюлетината за референдума задължително трябва да бъде поставена в плик, преди да я пуснете в урната.

В бюлетината за референдума срещу всеки от въпросите ще има две опции ДА и НЕ.

Трите въпроса за националното допитване са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

ВАЖНО

Всички граждани трябва да знаят, че след приетите поправки в Изборния кодекс изборите са задължителни. В случай, че сега не отидете да гласувате и пропуснете избора за президент отново след 5 години, вие ще бъде изключени от избирателните списъци. За ново вписване ще трябва да подаде писма молба до съответната община.

 

За да бъде валиден референдумът, в него трябва да са гласували толкова хора, колкото на последните парламентарни избори (3 500 585). Положителен отговор, т.е. с „ДА“, да са гласували 50% + 1 от тях.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обявява резултатите от след тяхното определяне, но не по-късно от 48 часа от обявяване на изборния ден за приключен. Президентът е избран, ако за един от кандидатите е събрал 50%+1 глас.

Когато никой от кандидатите не е избран, Централната избирателна комисия определя първите двама кандидати по листи, получили най-много действителни гласове. В седемдневен срок се провежда балотажът. Избран е кандидатът, получил повече гласове.