С аплодисменти протестиращите пред съда приятели на Димитър Костадинов от Момина клисура посрещнаха вестта за промяната на мярката му за неотклонение. Във вторник Районен съд постанови той да остане в ареста, а днес мярката бе обжалвана в Окръжен съд пред тричленен състав с председател съдия Александър Александров. Той посочи, че има доказателства, събрани по делото за причиняване на телесна повреда и че инцидентът е започнат от младежа, но лекарката е признала, че го е напсувала. Съдия Александров каза също, че не споделя доводите на Районния съд в Пазарджик за опасност на извършеното от младежа и счита, че това е изолиран случай. След края на съдебното заседание 18-годишният Димитър Костадинов бе освободен.

20161104_1347471

Час преди старта на делото се състоя и вторият протест на приятелите на Димитър Костадинов, който е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда на медицинско лице и охранител в Спешното отделение на МБАЛ – Пазарджик.

04%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be

По време на днешното дело стана ясно и това, че семейство Костадинови са сменили адвокатите си, като днес в залата се яви адвокат Марин Марковски придружен от колегата си Тервел Райков. Пред съда те изложиха своите аргументи, с които успяха да убедят тричленния състав, че няма реална опасност Димитър да се укрие или да извърши друго престъпление. Адвокатите посочиха и редица слабости по отношение на постановлението за привличане, което е издадено за клиента им.

Най-съществено бе това, че прокуратурата не е взела под внимание причината довела до свадата, както и емоционалното състояние на обвиняемия, при първото гледане на мярката. Пояснено бе, че квалификацията „хулигански подбуди“ в случая не отговаря на конкретното описание на законовото разбиране за това понятие, а експертът направил психопортрет на Димитър не е посочил методиката, по която е извършил своето психологическо изследване, а съответно и от къде черпи заключение за характеристичните му особености.

Все още не е ясно кога ще бъде насрочена първата дата по същинския процес. Към момента Димитър Костадинов е освободен с мярка „подписка“.