Ана Гройс, PZdnes.com

Майките на деца с увреждания излизат отново на протест. На седми декември те ще направят жива верига пред НС и МС. Майките от Пазарджик, от сдружението „Подай ръка и подкрепи“ и този път ще се включат протеста. Припомняме, че в средата на септември, един автобус с хора от пазарджишкото Сдружение „Егида“, от Център „Човеколюбие“, родители и деца от сдружението „Подай ръка и подкрепи“  се включиха в протестното шествие в столицата, което тръгна от градинката до Народното събрание, мина пред сградите на Министерския съвет и Социалното министерство, за да стигне до Парламента.

Майките настояват държавата да осигури адекватна финансова подкрепа и да изготви електронен регистър на хората с увреждания. Социалното министерство предвижда децата със степен на увреждания над 90% да получават по 930 лева месечно от догодина. Това ще важи обаче само за децата до 18-годишна възраст. А истината е, че родителите се налага да изхранват децата си и след навършването на пълнолетие.  И след 18 години, на практика те си остават деца и имат нужда от обгрижване – от храна, памперси и други консумативи.

Радка Станева, майката на 22-годишната Руми, която страда от ДЦП и се учи да ходи сама сподели, че обмисля варианта да напусне работа от догодина. Причината – майката сама се грижи за двете си дъщери. С огромни усилия и с помощта на благодетели, жената успява да плаща на асистент 300 лева месечно, който трябва да придружава Руми до университета в Пловдив, където вече трета година учи по специалността „Социални дейности“.

Радка прогнозира, че до декември ще успява да плаща на асистента, но след това няма да има тази възможност, което ще наложи напускането и от работното място, за да придружава лично детето си до университета. Така семейството ще бъде лишено от по-голям доход и на практика ще бъде обречено на мизерия.

Това е само една от десетките лични истории на жени и семейства, в битката им със системата. Майките заплашват с гладна стачка и продължават да настояват че младежите с увреждания след 18 също трябва да бъдат защитени със закон, защото когато  родителите остареят и самите те ще имат нужда от грижи – няма да има кой да се грижи за децата им.