Кървави капки водят по пряка пътека от дома на жертвите от снощи Асен и Василка Илиеви, към дома на тридесет годишния Иван Пльоплев, който тази сутрин простреля две жени в комплекс „Марица“. В момента той е задържан, а около дома му има отцепени с полицейски ленти сегменти по тротоарите на „Янтра“.

Младият мъж е лежал в затвора за употреба на наркотици, той е излязъл от там преди около година. Съседите разказват, че напоследък не е работил никъде. Най-вероятно го издържа баща му, който работи в „Елхим Искра“. Преди години майка му се е отровила, разказаха комшиите.

Никой от тях не вярва Иван да е убил възрастните хора от квартала, но не изключват вероятността той отново да приема наркотици. Това обяснява и факта, че след като е убил семейството, той не е взел нито златните накити на жената, нито петнадесет лева, които полицаите са намерили на масата в къщата.

Съседите от ул. „Дунав“ предполагат, че той е бил жертвите си преди да ги убие. Причината за това е била, че е очаквал да му дадат повече пари, тъй като е знаел, че синовете им са в чужбина.

Асен и Василка обаче разчитали само на пенсиите си, те не са имали спестявания.

Сутринта около осем без петнадесет съсед на Иван го видял през терасата как стреля с пушката си по хора. Той се радвал, че е улучил. „Щях да си взема телефона, за да звъня на полицията, но в това време видях, че от някде дойдоха полицаи. Аз не знаех за случилото се снощи“, разказа съседът.

Хора, които са били близо до Иван по време на ареста му твърдят, че той крещял „Аз ги убих“. Сутрешната стрелба вероятно отново е била в резултат на наркотични вещества. Не е ясно от къде е взета въздушната пушка.