Докато върви седмицата до балотажа не е нужно да напрягате ума си само с мисли за кого да гласувате. Гласувайте за една от книгите, които попаднаха в топ 10 – 31.10.16г. – 05.11.16г. на книжарница „Хермес“. Така със сигурност ще спечелите четиво за душата.

1. „Бабо, разкажи ми спомен“ – Ивинела Самуилова, изд. „Хермес“

Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена“, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.
Младата жена става част от местната компания: зевзекът гъдулар дядо Петко, „гласът на съвестта“ и стожер на миналото дядо Йордан, цапнатата в устата баба Неда, необикновената монахиня – сестра Серафима, и двойката англичани Марк и Лиза.

С всяко следващо посещение „при баба“ образованата гражданка осъзнава, че не иска да бъде просто наблюдател, а да участва в този живот. Да се докосне до магията на старите обичаи и символи. Да усети пулса на неравноделните ритми и на чудните му песни. Да съхрани историята и легендите му. Да преоткрие вкусовете и уханията му. В духа на старата българска традиция героинята ще преосмисли отношението си към дома и семейството, към земята и вярата, към живота и смъртта.

2. „Васко да Гама от село Рупча“ – Братя Мормалеви, изд. „Сиела“

3. „Коледна магия“ , изд. „Хермес“

4. „Сорая“ – Мелтем Йълмъз, изд. „Софтпрес“

5. „Шпионката“ – Паулу Коелю, изд „Обсидиан“

6. „Малки приказки“ – Иво Сиромахов, изд. „Сиела“

7. „Усилни години“ – Димитър Талев, изд. „Захари Стоянов“

8. „Момичето, което пишеше върху коприна“ – Кели Естес, изд. „Кръгозор“

9. „Вещерът“ – Анджей Сапковски, изд. „Сиела“

10. „Лошо палаво момче“ – Кристина Лорен, изд. „Егмонт“