Нова ценна придобивка ще кацне съвсем скоро в центъра на септемврийското село Бошуля, съобщи кметът Любомир Христосков. След танка и две оръдия, населеното място ще придобие и излязъл от въоръжение МИГ 21. Обещание за това вече е дал военният министър Николай Ненчев. Очаква се до края на годината самолетът да бъде настанен на специален постамент в близост до останалите бойни машини.

Микоян-Гуревич МиГ-21 (Fishbed) е свръхзвуков изтребител, конструиран и построен от дизайнерското бюро на Микоян-Гуревич в СССР. Повече от 30 държави по света са използвали МиГ-21, и все още, половин век след първия си полет, той служи на много нации. В СССР е популярен с названието „балалайка“ заради специфичната форма на крилете, а в Полша е наричан „ołówek“ (молив).

Ранните модификации на самолета се водят второ поколение изтребители, а по-късните — трето поколение. Близо 50 години след първия си полет МиГ-21 все още е на служба в редица нации, и е най-произвежданият свръхзвуков самолет в историята.

МиГ-21 е произвеждан в редица модификации, от които се открояват няколко основни:

МиГ-21ПФ

  • МиГ-21Ф (Fishbed-B)
Модел от 1959 година, с промишлено название „Изделие 72“. Едноместен вариант с възможност за бой само през деня, въоръжен с две 30-милиметрови оръдия НР-30 с боекомплект от 60 изстрела всяко, както и с две бомби в калибър от 50 до 500 килограма; не разполага с ракети.
  • МиГ-21ПФ (Fishbed-D)
Модел от 1961 година, с промишлено название „Изделие 76“. Едноместен вариант за дневен бой във всякакви метеорологични условия, въоръжен с ракети К-5 и К-13 (не разполага с оръдия), и снабден с радар РП-21.
  • МиГ-21ПФМ (Fishbed-F)
Модел от 1964 година, с промишлено название „Изделие 94“. Едноместен вариант за дневен бой във всякакви метеорологични условия, въоръжен с оръдие ГШ-23 с боекомплект 200 изстрела и ракети К-13, а по-късно и ракети въздух-земя Х-66. Снабден с модернизиран радар РП-21М и система за разпознаване „свой-чужд“.
  • МиГ-21Р (Fishbed-H)
Модел от 1966 година, с промишлено название „Изделие 94Р“. Едноместен вариант за дневно и нощно разузнаване във всякакви метеорологични условия, снабден с апаратура за дневно и нощно фоторазузнаване и електронно-сигнално разузнаване. Може да бъде въоръжен с ракети К-13 (Р-3С), НУРС или две бомби до 500 килограма.
  • МиГ-21бис (Fishbed-L/N)
Модел от 1972 година, с промишлено название „Изделие 75“. Едноместен вариант за дневен и нощен бой във всякакви метеорологични условия, с по-мощен двигател, нови системи за предупреждение от облъчване, разпознаване „свой-чужд“ и радионавигация, радар РП-22, и други подобрения по авиониката. Въоръжен с едно оръдие ГШ-23, две ракети К-13 или четири Р-60, както и две бомби до 500 килограма.
  • МиГ-21УМ (Mongol-B)
Модел от 1968 година, с промишлено название „Изделие 69“. Двуместен учебен вариант на МиГ-21МФ.