Седемдесет и седем годишният Асен и шестдесет и осем годишната Василка бяха погребани днес по мюсюлмански обичай. Съпрузите бяха жестоко убити от тридесет годишния Иван Николов в събота вечер, в дома им на ул. „Дунав“ в Пазарджик. Под въздействието на наркотици младият мъж тръгнал да търси цигари от Пич махала, където имал познати. Тъй като в момента в къщата нямало никой, той разбил вратата и влязъл вътре. Там разпилял покъщнината, но така и не намерил цигари.

Няколко дни по-рано той минавал по ул. „Дунав“ с мотора си. Тъй като стигал до някъде, а след това завъртал машинката и вдигал прахоляк, дядо Асен, който седял на пеката пред дома си, му направил забележка, разказаха хора от квартала. Още тогава Иван му казал „да си затваря устата, щото ще стане лошо“.

Тогава никой не обърнал внимание на разменените реплики, но това се оказало фатално в съботната вечер. Дядо Асен и жена му живеели точно до къщата, която Иван изкормил, за да си търси цигари. След това тойй влязал в дома на възрастните съпрузи, какво се е случило по между им, може да разкаже само той. Разследващите са открили в дома им пепелник с фасове, които са оставени от убиеца. Най-вероятно в началото разговорът не е предвещавал кървавата развръзка. Двамата съпрузи са открити мъртви, с множество прободни рани около 21 ч. в нощта преди изборите.

По пряка пътека между гаражите убиецът им се е прибрал у дома оставяйки кръв по улицата. Единият от ножовете, с които е убил Асен е негов, а другият е взел от къщата на жертвите си. Баща му, с когото той живеел не е бил в апартамента им в злополучната нощ. Съседите на почерненото семейство от ул. „Дунав“ твърдят, че Иван имал приятелка, която се нарича Петя. Те я видели край трупа на Асен в нощта на убийството и предполагат, че е била пратена от Иван.

В махалата разказват и за случай от преди осем месеца, когато Иван е стрелял с газов пистолет по мъж от квартала. Това се случило посред бял ден в района на МБАЛ – Пазарджик. По време на делото по този случай станало ясно, че Иван се е сбил с мъжа и е стрелял по него при самоотбрана, тъй като онзи го гонел да го бие с лопата. Иван бил пуснат срещу подписка, твърди мълвата в квартала. В биографията му е намерил място и престой в затвора, заради притежание и разпространение на наркотични вещества.

В деня на изборите жаждата му за мъст отново се събудила и още в седем и половина сутринта той простреля с въздушната си пушка две жени от махалата. Пред разследващите той не е дал ясно обяснение какво го е накарало да го направи. Той бе задържан от полицията, където е направил пълни самопризнания. На ул. „Дунав“ обаче хората смятат, че той е имал съучастник.

За да изпратят родителите си днес в Пазарджик бяха всички деца на Асен и Василка. Те са родители на дъщеря и двама сина. Иван също е роден в многодетно семейство, той има две сестри.

По ирония на съдбата профилната му снимка във фейсбук е с пневматичната пушка, с която простреля две жени. В сряда предстои да бъде гледана мярката му за неотклонение „задържане под стража“.