Убиецът на двамата съпрузи от ул. „Дунав“ – Иван Николов ще остане в ареста, като му предстои принудително лечение в специализирана психиатрия към затвора в Ловеч. Това постанови днес съдия Александър Александров, който гледа делото за мярката за неотклонение на задържания. Той бе доведен в съда окован с белезници и през цялото заседание говореше несвързано. Сподели пред съдията, че го било срам от дрехите, с които е облечен, че нямало да го харесан жените. Според собствените му показания прочетени от прокурор Дима Ганчева, той е направил пълни самопризнания за убийството на Асен и Василка Илиева, в нощта на пети ноември.

Пред съдията Николов разказа, че преди да тръгне за да извърши убийствата гледал клип на Слави Трифонов, в който той изпълнявал песента „Нема такава държава“. Според Николов това му подействало като стимул да грабне ножа и да потегли към близката ул. „Дунав“ където живеят хора от малцинстото. Най-напред той посетил дома на Марияна Чолакова, но след като не я открил там се прехвърлил в дома на Илиеви, където ги убил. Не ги познавал добре, но човекът от клипа ясно му бил казал, че циганите трябва да се убиват. След като извършил зверските убийства той се прибрал вкъщи, но никой не го потърсил. Той очаквал да дойдат полицаи или някакви други хора, но не дошъл никой. Така на сутринта решил, че трябва да вземе пневматичната си пушка и отново да стреля по хора.

Той бе задържан след като произведе изстрели и нанесе лека телесна повреда на две жени от комплекс „Марица“. Още по време на задържането си започна ка рещи, че той е направил убийството, разказаха хора от махалата.

Попитан от съдията иска ли промяна на мярката? Николов заяви – „аз съм психопат и ще остана в ареста, ще издържа, искам да остана в ареста“.

Пред Съдебната палата от сутринта има мирен протест на хората от комплекс „Марица“, те не искат Иван Николов да бъде пуснат, под предтекст, че е болен. Адвокатът му разказа, че тридест годишният Николов е на метадонова програма, тъй като е бил наркозависим. Той е лежал една година в затвора заради наркотиците, но криминалното му досие е обогатено от още няколко сбивания, както и прострелване на човек с газов пистолет. За извършеното от него престъпление законът предвижда доживотен затвор без право на замяна, ето защо прокурор Ганчева поиска мярката му за неотклонение да остане „задържане под стража“. Съдия Александров постанови исканата мярка, като по закон Николов трябва да бъде откаран в психиатричната болница към затвора в Ловеч.

Хората пред сградата на Съда разказаха, че Иван Николов се е движил в групичка с още шестима души като него. Те имали татуировки, които ги отличавали от останалите. С такива татуировки били и приятелките им.

07%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2

Това е профилната снимка на Иван Николов във фейсбук, а в ръцете му е пушката, с която е просрелял жените в кв. Марица.