Бездомните кучета в центъра на Пазарджик се поздравявали с „Густо, майна“, съобщиха от общината.

Клепоухите животинки се навъртат край заведения за хранене. Те са чипирани, но могат да ухапят или наранят по друг начин някого, коментират пазарджиклии. По-наблюдателните от нас вероятно са забелязали, че кучешките глутници се появяват и изчезват на определени периоди.

Най-често при проверка се оказва, че чиповете на ушите им са поставени в Пловдив. Не е ясно как кучешките мигранти стигат до Пазарджик, но по принцип след установяването на „жителството“ кученцата институционално се връщат по родните места или се откарват в приюти за кучета.

09%d0%ba%d1%83%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b02

Чипираните животни са обезпаразитени и кастрирани. Но ако те са без ушна марка, значи сте попаднали на истински бездомник. Поведението на кучетата е силно повлияно от техните вродени инстинкти. Има няколко особени момента, в които кучетата стават по-агресиви от обикновено и тогава вероятността за инцидент значително нараства. По-голямата част от всички инциденти с безстопанствени кучета се случва в тези ситуации:

■ Когато женската е разгонена.
■ Когато женската пази малките си.
■ Когато мъжкият се конкурира и пази разгонената женска от други мъжки кучета.
В периодите на разгонване и отглеждане на новородените дори обикновено спокойни кучета са склонни към повишена агресия. Кастрацията е единственото средство, което ефективно може да предотврати тези ситуации. В допълнение, кастрацията предотвратява събирането на кучетата в глутници – положение, при което инцидентите са по-тежки.

09%d0%ba%d1%83%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b01