Г-н Рачев, Община Септември показа най-висок резултат в областта за кандидатите на ГЕРБ, за които Вие призовахте. Как ще коментирате резултатът след първия тур на президентските избори?

Благодарение на вота на 4 650 човека, ние сме с най-висок процент в областта. Целта, която си поставихме бе да бъдем водачи след първия тур и я постигнахме. Това беше първата стъпка, при която искрено вярвах, че всеки един от кметовете и истински, милеещите общественици за хората от Общината, ще положи максимални усилия да стигне нашия призив до всеки, който по една или друга причина не ни е чул, за да може, осъзнавайки важността на събитията да ни подкрепи.
Определено, очаквах и се надявах на повече. Знаете, че не спрях през последния месец да обикалям и да призовавам за това! От многобройните срещи, които проведох смятам, че положих максимални усилия да се разбере, че търся тази подкрепа само и единствено за по-добър живот на хората в нашата община. Естествено, не всеки един човек чисто физически можеше да бъде обиколен. Знаейки това, нашите опоненти измислиха поредната стратегия, подобна на тази от местните избори от преди една година, чрез която се опитаха да разколебаят част от хората, до които не бяхме стигнали, внушавайки им този път страх от вълни от бежанци и тем подобни глупости. Аналогично на това, което им прожектираха преди една година за мен, че ако стана кмет следват потопи, наводнения, безводие и какво ли още не… Видяхте за пореден път на какво разчитат те – на идеи и аргументи или на помията, която се изля по наш адрес в денят за размисъл, опитвайки се да покажат, че видите ли – ние сме зло, зад което хората не трябва да застават.
Въпреки това смятам, че постигнахме до известна степен основната цел – да покажем максимално висок резултат от нашата Община. Тук е и разковничето! Благодарение на хората, дали вота си за тази победа, ще имаме покритие на всяко наше искане в предстоящите години до края на мандата ни. Естествено, много е важно правителството да се запази, защото както казах и в предишното ми интервю другото означава безвремие, разграбване на държавата и реваншизъм към общините с кметове на ГЕРБ, каквито заявки вече се дават от тези, за които властта е самоцел.

Има ли нещо, което ви направи впечатление на отминалите избори?

Преди всичко това, че още в деня на вота, на повърхността изплуваха действията на двуличниците, които говорят уж за обществен интерес, а в действителност показаха от какво са се водили – лични, користни цели, продиктувани от интересите на ползвателите на родните природни ресурси, облагодетелствайки, както винаги досега себе си, без да дават нищо за обществото. Всеки във Варвара и Бошуля видя за каква мобилизация става въпрос. Там, от където се чакат значителни бъдещи приходи за Общината и тези две населени места, които досега бяха спестявани за сметка на всички жители. Във Варвара до урните лично с коли на тамошния кмет се караха хора на преклонна възраст, в тежко здравословно състояние само и само да дадат вота си против нашите призиви. В секцията по 15 минути им отнемаше време за гласуването, направете си изводите на коя част от населението основно са разчитали, а в същото време не спряха да ме критикуват, че съм обръщал прекомерно внимание на възрастните хора. Нека всеки сега да види защо. Ами, в Бошуля – същата работа, но под друга форма. Половината от гласувалите за БСП в това село се водят на адрес там, но хората не ги и познават. Защо? За да може кметът на Бошуля да внесе страх и смут у хората, че едва ли не е незаменим при всяка една власт, така че никой да не си позволява да надига глава в селото относно добивите в тамошното находище, от където са спестявани милиони през годините като такси за благоустрояване на селото.

Как ще коментирате нападките на общинския съветник Петя Цанкова, която е и местен лидер на БСП, намеквайки че победата на ГЕРБ в общината се дължи на ромския вот ?

Чак не ми се коментира. Уважавам я Петя и съм убеден, че има някаква причина, която да я е довела до нивото на хората от „Загорово” и Бошеви, за да се изказва в публичното пространство по този начин. Толкова ли бързо точно тя забрави как, когато имаме висока обществена подкрепа нещата могат да се случват с половин дума? В нейно присъствие, майка й Янка Кметска, която въпреки пенсионната си възраст все още е директор на училище „Хр. Ботев” – гр. Септември преди известно време ми се оплака как имала проект за оборудване на кабинета по химия, но досега никой не й помогнал да се осъществи. Нито от БСП, нито от ДПС, където търсела помощ. Видя, когато се обърна към мен какво стана. Това, което другите я бяха баламосвали няколко години, чрез мен се случи на следващия месец – без парични средства и без, каквито и да било условия. Толкова ли бързо забрави и това, че само 1 година, след като беше избран г-н Бошев – кандидатът на БСП за кмет през 2011 г., тя самата се разграничи от него чрез трибуната на Общинския съвет и си оттегли подкрепата, а сега пак са заедно въпреки, че се представят от различни лагери. Този театър вече сме го гледали! Същото не се ли получи и в отношението й към Сдружение „Загорово”?
На среща в Карабунар на Трифон Зарезан с г-н Янаки Стоилов, тя се възмути от поведението на „Загорово” заради начина им, по който техният лидер – Вергиев подходи към нея и общинската им структура, опитвайки се да я дискредитира пред централната им организация, като я обвини, че не се държала към мен като опозиция. Именно, от нея знам, че Вергиев е обсебен от жажда за власт и по всякакъв начин се стреми да се докопа до някоя организация, чрез която да си провежда политиките. Сега, обаче виждате какво става. И Бошеви и „Загорово” и БСП – всички в една лодка. Нека отрече дали тя самата не ми е споделяла, че в партията им са си мечтали да имат кмет като мен и управление като нашето и, че няма как да става смешна, измисляйки си безпочвени критики като тези на „Загорово”, само и само да се прави на опозиция. Точно затова, сега съм учуден от тази нейна позиция. „Благодаря” й, че по този начин изрази отношението си относно толерантността, която сме проявявали към много от поддръжниците на БСП в сегашното управление. Много съм изненадан, защото винаги сме си говорили, че трябва да бъдем надпартийни и да гледаме в една посока – за по-доброто бъдеще на нашата Община. Не съм очаквал, че Петя ще се поддаде на тези, които с манипулативните си действия показаха ясно, че освен от лични амбиции – от друго не се интересуват.

И все пак, приемате ли нейната оценка, че ГЕРБ са получили 1500 ромски гласа, които се оказали решаващи за загубата на БСП в Общината?

Това е несериозно, защото никой не може да каже каква е точната бройка, тъй като повечето от секциите, които тя визира са със смесено население. Не отричам обаче, че има роми, които заради мен са гласували за кандидата на ГЕРБ. Но нека уточним за коя част от ромската общност става въпрос. Тези, на които по времето на тройната коалиция БСП-то ги научи на помощи и сега при всеки един балотаж ги търсят чрез подставени лица като Морозов? Или тези, които с честен труд си изкарват прехраната, грижейки се ежедневно за градинките и чистотата, които са по строителните площадки и по обувните предприятия, с които аз ежедневно контактувам и съвсем логично е да им искам подкрепа, когато тя ще е важна за постигане на общия интерес на всички хора, та даже и такива, които ни плюят. Нека обаче, да ми посочи един ром, който да е облагодетелстван лично за това, че си е дал подкрепата. Няма такъв !
Не се срамувам, че гласът си заради мен са дали тези роми, които всеки ден са по строителните площадки, градини, които от една година се грижат за спокойствието по гробищните паркове на Задушница, за да може като едно цивилизовано общество да отдадем почитта си на покойниците. А не като тези роми, които кметът на БСП – г-н Бошев ги назначаваше по цял ден, ходейки по улиците да си бъркат в носовете, демонстрирайки, че уж работят нещо. Същите, които гледаха животни в гробищните паркове и не спираха да притесняват опечалените. Нека Петя Цанкова уточни кои роми визира – тези, които си изкарват прехраната с честен труд или тези, които дремят по цял ден пред социалните служби.
Говори за ромите от Семчиново, които се грижат за чистотата в цялата община. А защо мълчи за провокациите към тамошния кмет – Пламен Темелков от страна на техния човек – Лисицата, който извади нож на съпругата на Пламен с цел създаване на етническо напрежение в денят за размисъл точно преди изборите?! Благодарение на търпението му и прекалената толерантност, не се стигна до това.
Защо не говори за ромите от „дупката”, благодарение, на които кандидата на БСП през 2011 г., г-н Бошев стана кмет? На тях навремето им се направи канализацията, но те не зачетоха това, че извадихме децата им от калта, а видяха 20-те лева само една седмица по-късно, подкрепяйки кандидата на БСП – Бошев.
Да, сега са избори и както каза г-н Цветанов, всеки трябва да говори нещо. Всеки, обаче трябва да е и наясно какво чака държавата и най – вече септемврийска община, ако се стигне до там правителството да подаде оставка. Предвидените пари за дълговете, наследени от предишните кметове просто няма да дойдат. Оттам следва пак запориране на сметки, спиране на хранителни продукти за детските градини, спиране на почистването, забавени заплати – всичко това, което беше до преди една година. Край с проектите – нито улици и тротоари ще се направят някъде, нито блоковете ще се санират…. Нищо! Помнете ми думата, че ще настъпи пълен блокаж. Ще се развихрят комплексарите, жадни за власт и дотам с нашите усилия и денонощен труд до момента. И друго… Оставката на правителството ще доведе до хаос в държавата, международна изолация, замразяване на европейски фондове, корупция, партизанщина, бедност и всички беди, които столетницата причинява на България всеки път, когато се добере до властта.

Какво ще кажете в заключение?

Убеден съм, че въпреки всичко трезвият разум в крайна сметка ще надделее и кандидатът на ГЕРБ ще спечели изборите вследствие, на което и правителството ще се задържи. Наясно съм, че на местна почва реформаторите, гравитиращи около Петьо Бойчинов, който навремето беше назначен от Бошев за директор на Мед. център в гр. Септември и протежетата на ген. Атанасов от ДСБ, за който има сериозни съмнения, че е негласен съдружник и покровител на ТМС – с. Бошуля, няма да ни подкрепят, но пък разчитам, че истинските дясно мислещи хора и изобщо всички милеещи за общия просперитет, ще дадат подкрепата си за кандидатите на ГЕРБ – Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев.
Българските избиратели трябва да си дадат сметка, че от тях зависи каква ще бъде родината и общината и решително трябва да се противопоставят на опита – България отново да попадне, въвлечена в плен на тези, които рушат, вместо да съграждат и разделят, вместо да обединяват.