1. Жельо Желев и съпругата му Мария

14%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b8jelev1

Първият демократично избран президент на страната се славеше със своята човечност, а съпругата му Мария със своята непринуденост и липса на светски обноски.

Макар и първа дама г-жа Желева никога не е блестяла със скъпи бижута, тоалети или прически.

Това бе и причина често да бъде критикувана от хайлайф средите.

 

 

2. Петър Стоянов и съпругата му Антонина

14%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8

Стоянови са родени през 1952 г., Антонина – на 17 февруари и е по-голяма от съпруга си с 98 дни. Софиянка е, но израства в Пловдив, където учи в английската гимназия. Петър Стоянов е роден в Пловдив, но има родопски корени. С Антонина се запознават в стаята на стажантите на пловдивската адвокатура, където се събират младите юристи. След години Антонина ще признае, че тя била активната страна в първоначалния флирт. Освен открит и чаровен мъж Петьо, както го наричат приятелите, е и момчето с китарата, което пее песни на „Бийтълс“, но и свои собствени. „Всички колежки бяха влюбени в него и аз трябваше да проявя активност. После той ми посвети една песен и… така започна всичко“, спомня си по-късно Антонина.

3. Георги Първанов и съпругата му Зорка

14%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8zorka_parvanova

Най-скорошното светско събитие свързано с двойката е сватбата на сина им Ивайло, който през месец май тази година се ожени за Росица Пенова.

Ивайло е по-малкият син на Георги Първанов и съпругата му Зорка. Батко му Владимир се ожени през юли 2010 г.

Двамата със съпругата му Цветанка зарадваха Първанови с двама внуци – 4 и половина-годишният Георги и сестричката му Виктория, която през юни стана на годинката.

4. Росен Плевнелиев и съпругата му Юлияна

14%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%berosen_plevneliev

Мандатът на Росен Плевнелиев бе белязан от нежеланието на съпругата му да влезе в ролята на първа дама.

През петте години, които мъжът ѝ прекара в Президентството тя не взе участие в нито едно светско събитие и не подкрепи нито една негова инициатива.

Юлияна не се появи и в състава на делегациите с официален характер зад граница.

Най-тежкият момент за семейството бе загубата на сина им Филип, който почина на 8 август 2015 г., докато семейството бе на почивка в Гърция. Момчето бе на 14 години.

 

5. Румен Радев и съпругата му Десислава Генчева

14%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b8

Новият президент на България се появи на пресконференцията си в НДК под ръка със съпругата си.
Ген. Румен Радев (53) веднага представи на обществото новата първа дама. Тя се казва Десислава Генчева (47). За отбелязването на победата на съпруга й тя се появи в къс спортноелегантен костюм в синята гама.Последните години функцията първа дама бе забравена от гражданите, тъй като съпругата на президента Росен Плевнелиев отказа да се появява на публични събития. Радев и Генчева са се оженили през август. Той има две деца от предишния си брак  – Дарина (15) и Георги (13). Генчева има голям син от брака си с Георги Свиленски. Работила е като счетоводител и пиар на ВВС.