Успехите на досегашната евродепутат Илияна Йотова са несъмнени и толкова много, че е трудно да се изброят без да се забрави някой, но въпросът който си задават повечето от читателите ни е – кой е мъжът до нея в живота?

Илияна Йотова е съпруга на проф. Андрей Йотов, дългогодишен началник на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА, през юни тази година той напусна държавната болница, за да оглави ортопедичната клиника на частната „Софиямед“ в столицата.

Проф. Андрей Йотов е един от най-добрите лекари по ортопедия и травматология в България има 25-годишен стаж по специалността си. Между 1999 и 2006 г. той ръководеше клиниката по спешна травматология в „Пирогов“.

През 2006 г. беше привлечен за началник на Катедрата по ортопедия във Военномедицинска академия.

В новия му екип в „Софиямед“ работят още доц. д-р Маргарита Кътева, д-р Бисер Бончев, проф. д-р Любен Стоков.

56-годишният медик и съпругата му Илияна Йотова имат син, който се нарича Марин. Завършил е висше образование в Лондон, но е избрал да се върне и да работи в България.

15%d0%b9%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b8

Снимка – личен архив на сем. Йотови

Илияна Йотова се запознава с бъдещия си мъж още докато учи във Френската гимназия, заедно са от тридесет и една години. Тя е завършила българска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”, но през годините никога не е спирала да се развива. Има специализации в Центъра по европейски науки в Страсбург и в Националната школа по администрация на Франция (ENA), която са завършили много световни имена като настоящия френския президент Франсоа Оланд, Жак Ширак, еврокомисаря Пиер Московиси и други.

Помага ѝ любопитството, накарало я да стартира преди години кариерата си като журналист. Минава по цялата стълбица – от репортер през редактор, водещ и накрая до директор на новините на БНТ. Оттам през 1997 г. е поканена за шеф на пресцентъра на БСП.

През 2000 г. е избрана за член на Висшия съвет. През 2006 г. става и зам.-шеф на най-голямата червена структура в София. Депутат е в 40-ото народно събрание, но не изкарва мандата, защото през 2007 г. е избрана за евродепутат на БСП в групата на социалистите и демократите в ЕП.