Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе утре – 16.11.2016г., сряда от 10.00ч., в Приемна зала на областна администрация Пазарджик. Заседанието се свиква във връзка с констатирани огнища на болестта „Инфлуенца” в страни от ЕС и повишената опасност от разпространението на болестта Африканска чума по свинете в Европа. Случаи на инфлуенца по птиците вече е имало в България, африканската чума по свинете е ново заболяване, което наближава границите на страната, вече е в Молдова, на границата с Румъния.

Африканската чума по свинете се предизвиква от ДНК – вирус, който не е опасен за здравето на човека. Дивите прасета се явяват основния преносител на болестта. Най-често наблюдаваните симптоми са: висока температура, цианози по кожата (червеникаво-сини петна) и подкожни кръвоизливи – най-вече по ушите, опашката, крайниците, гръдната и коремната област, повръщане, диария (понякога кървава) и очни изтечения, аборти, нарушена координация 24-48 часа преди смъртта.

Със Заповеди на министъра на земеделието и храните и на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, е разпоредено да бъдат предприети конкретни действия от страна на отговорните институции.

На заседанието ще бъде обсъдена актуалната епизоотична обстановка в България и областта и ще бъдат обсъдени спешни мерки за предотвратяване възникването на заболяванията на територията на страната и област Пазарджик.