Парламентът  прие оставката на втория кабинет на Бойко Борисов с 218 гласа „за“ и двама въздържали се народни представители. Всички пазарджишки депутати са били „за“ оставката на кабинета.

Процедурата по оставка на правителството е подробно разписана в член 99 от Конституцията. За да падне официално правителството, премиерът трябва да депозира оставката му пред Народното събрание. След това парламентът я гласува, като за приемането ѝ е необходимо обикновено мнозинство в пленарна зала, т.е. 121 депутати.

Сборът от народните представители на ГЕРБ и БСП прави 122 (84+38), а премиерът Бойко Борисов вече обяви, че е абсурдно депутатите му да не му приемат оставката след спекулации, че може евентуално актът да се превърне във вот на доверие и така, макар и с подадена оставка, Борисов да остане на поста си. След като Народното събрание гласува и прие оставката, президентът трябва да възложи сформирането на нов кабинет на най-голямата парламентарно представена партия.

В случая това е ГЕРБ. Ако в срок от максимум 7 дни мандатът не бъде реализиран т.е. ГЕРБ не направи ново правителство, шанс ще има БСП като втората най-голяма парламентарна партия – също за максимум 7 дни. Ако и червените не могат да направят правителство, президентът възлага посочването на кандидат за министър-председател на някоя от „следващите парламентарни групи“ т.е. държавният глава може да избере някоя от останалите партии, а не непременно третата.

В случай, че парламентарните политически сили не успеят да излъчат кабинет, държавният глава трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи парламентарни избори. Функцията на служебното правителство е да подготви предсрочните парламентарни избори.

Има обаче една подробност – според чл. 99, ал. 7 от Конституцията „президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат.Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство“.

Мандатът на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев изтича на 22 януари, 2017 година т.е. вече остават по-малко от три месеца до края на престоя на Плевнелиев на „Дондуков” 2. При това положение обаче парламентът продължава да работи поне до 22 януари.