Превенцията на ХИВ е във фокуса на кампанията по повод Световния ден за борба със СПИН – 1 декември, и Европейската седмица за изследване на ХИВ. Затова и мотото на кампанията е „Handsup for HIV prevention”.

Превенцията на ХИВ, употребата на презервативи и лубриканти, превенцията на предаването на ХИВ от майка на дете, преодоляване на бариерите пред използването на услуги, като изследване за СПИН, антиретровирусно лечение и вирусна супресия, включване на групите в риск в програма за превенеция – това е насоката на кампанията, която има за цел да повиши информираността на хората за ХИВ и да изрази съпричастност към засегнатите от болестта.

Изследвайте безплатно и анонимно своя ХИВ-статус в РЗИ от 18 ноември до 2 декември

За четвърта поредна година България, заедно с още 50 държави от европейския регион, се включва в инициативата „Европейска седмица за изследването на ХИВ”. Целта е обществеността да бъде широко информирана за ХИВ-инфекцията и да се популяризира изследването за ХИВ.

РЗИ Пазарджик се включва в Европейската седмица, като предоставя възможност на всеки желаещ да разбере своя ХИВ-статус, да се изследва анонимно и безплатно с бърз тест за ХИВ – в лабораторията на РЗИ, етаж 3. Ще бъдат предоставени информационни материали.

График на инициативите на РЗИ

18.11 – 02.12 Отворени врати за безплатно изследване и информиране за ХИВ/СПИН в РЗИ Пазарджик.

24.11 – ученици от МГ „К. Величков“ ще посетят лабораторията на РЗИ Пазарджик и ще присъстват на демонстрация на изследване за ХИВ с бързи тестове.

28.11 – презентация на ученици от ПГХТ гр. Пазарджик на тема: „Превенция на ХИВ/СПИН“.

28.11-01.12 в гр. Пещера здравни медиатори ще предоставят кондоми и информационни материали в учебни заведения, ромски махали и централна градска част.

30.11 – интерактивно обучение на ученици от 11 клас в СУ „Г. Брегов“ на тема „ХИВ – как да се предпазим“.

01.12 – интерактивно обучение с ученици от МГ „К. Величков“, съвместно с РБ „Н. Фурнаджиев“ в гр. Пазарджик.

01.12 – в центъра на гр. Пазарджик, съвместно с МБЧК – предоставяне на здравно-промотивни материали и кондоми.

Тематично обучение за превенция на сексуално предавани инфекции ще се проведе на 13 декември в Дневен център за работа с деца от улицата гр. Пазарджик.