Зачестяват опитите за телефонни измами на територията на областния град и съседните села. Само през изминалите 48 часа в РУ-Пазарджик са получени над 15 сигнала от възрастни хора станали обект на внимание от страна на телефонните измамници. Схемата е добре позната на органите на реда. На стационарен телефон звъни непознат, който прави неуспешен опит да измами потенциалната жертва. Минута по-късно звъни друг мъжки глас, който се представя за полицай, криминалист или дознател.

Той съобщава, че се води разследване за залавяне на извършители на телефонни имами. За целта обаче било необходимо сумата пари, който жертвата трябвало да даде на измамниците предварително за се опише, а банкнотите бележат. За това мнимият полицай казва, че в домът на жертвата ще дойде друг цивилен служител на реда, който да вземе парите. След като бъде заловен извършителят на измамата сумата щяла да бъде възстановена обратно на пенсионера.

Припомняме на гражданите да не се доверяват на никого по телефона. Ако получат подобни обаждания незабавно да се свържат със свои близки или роднини, а ако не успеят да се обадят в най-близкото поделение на МВР или на телефон 112. Никога не предоставяйте пари на непознати под каквато и да е форма.