Позабравените рецепти понякога изскачат от стар тефтер или скрин, а понякога връхлитат от спомените. Такъв е случаят с „Виол чорба“ – та, която е много подходяща за сезона и не изисква кой знае какви умения и продукти. Но първо да разкажем за виолчетата, те все още живеят в спомените на днешните възрастни мъже и някогашните малки момчета на Бошуля.

Това са дребни речни рибки, които в миналото се откривали във всяка река на Тракийската низина. Включително и Марица. Основното за тази чорбица са именно виолчетата, а да ги хванат най-често пращали децата. Приключението било много приятно през лятото и не толкова през зимата, когато водите на реката били студени, а често и кални, ако наскоро е валял дъжд.

Никой днес не може да разкаже какво точно са виолките, били дълги около петнадесет сантиметра, дебели около два, с продълговато като на змиорка тяло и не ставали по-големи. Ловели ги с кепчета, направени от тензух. За рибената чорба са нужни около килограм малки рибки. Правим уточнението, че ще стане сполучлива и с друга речна риба, защото днес виолчета в Марица не се срещат.

Ако рибата е по-едра, достатъчно е да я почистите и нарежете на по-дребни късчета.

А ето я и рецептата:

Виол чорба

1 кг. малки рибки

кафена чашка ориз

3 литра зелева чорба

За запръжката:

праз ситно нарязана само бялата част – три броя

олио половин кафена чашка

2 лъжици  брашънце

червен пипер, черен пипер, чубрица или джоджен

Приготвянето

В тенджера наливате три литра зелева чорба като кипне, добавяте измитата и почистена риба, за да се вари. В тиган запържвате праза, когато омекне добавяте брашното и червения пипер. След като запръжката е готова я сипвате в тенджерата при рибките. Сега добавяте и ориза и когато той стане готов, значи е готова и чорбата ви. Малко преди да я дръпнете от огъня сипвате вътре черното пиперче и чубрицата.

Ако искате можете да добавите и застройка с яйце и кисело мляко, но в Бошуля никога не са правили чорбата със застройка.

Другият местен специалитет се приготвя по Коледа, той се нарича Тепси кебап и истинският му вкус може да бъде усетен само, ако се прави с месо на току що заклано прасенце. Не много тлъсто. За четири порции са ви нужни около седемстотин грама крехко свинско месо от висменката и врата, двеста грама черен дроб. Снабдете се и със сто и петдесет грама свинска мас, една голяма кисела зелка, 150 грама ориз, червен пипер, чаша зелева чорба, чесън и оцет.

Продуктите няма да ви затруднят, но за приготвите класическия Бошулски Тепси кебап ви трябват и тайните на приготвянето. Ето ги:

В предварително загрята на около 200 градуса фурна, сложете тепсията, в която ще приготвяте ястието и сложете нарязаната на кубчета сланина, тя трябва да се стопи. Запържете в нея добре месото, като леко го задушите с около чаша зелева чорба. Когато остане само на мазнина, сте готови да добавите и другите продукти.

Междувременно трябва да сте накълцали на ситно зелката, добавете я в цвъркащата мас с месото, сипете и  червения пипер. Започнете да бъркате докато зелето добре се запържи.

Измитият ориз добавете в сместта и също разбъркайте. Другият вариант е да сварите предварително ориза, само подправен със сол и накрая да го добавите в зелето.

Оставете фурната на 220 градуса и през десетина минути пребърквайте, за да не се запече отгоре. За да стигнете до финала, ще ви трябва около час и половина време. Около двадесет минути преди да извадите тавата от фурната добавете и черния дроб. Когато ястието е готово, сервирайте със счукан чесън, разбит в оцет.

Много вкусно, но и калорично ястие за времето около Рождество Христово е и Пачата.

19%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b5

Тя също се приготвя с радост в Бошуля, във всеки дом където прасе квичи на умряло. Чорбата се прави от крачетата на прасето, ушите и част от главата.

Изброените мръвки се сваряват до безобразие, след което се обезкостяват. В тенджера се налива литър прясно мляко с два литра вода и в нея се сипва месото, което се вари с чесън, малко оцет, дафинов лист и черен пипер. Когато чорбата стане готова, тя трябва да се хапва докато е топла.

После се спачосва, т.е. втвърдява се. Но дори и желирана, тя пак е вкусна, а ако искате отново да се втечни, просто трябва да я стоплите.

В миналото, когато суджуците и кървавицата се приготвяли собственоръчно, бошулци си правили и Пача в черва. 

Тя се приготвя само от месото, което се обезкостява от сварената глава на прасето. Месото се овкусява със сол, чесън, черен пипер и дафинов лист. Приготвената смес се тъпче или както казват в Бошуля – „гнете“ в дебелите черва на прасето, а след това те се варят на пара. Когато са готови увисват край „люлките“ с луканка и суджук. Важно е това, че в този деликатес не се слага оцет, без който пък не бива да остава чорбата Пача.

Още за Пачата

Думата произхожда от персийски, като в България е привнесена от турски език, (paça) е ниската част на крака. Традиционно ястие е на Балканският полуостров и сред тюркските народи. Като обикновенно за приготовлението и при тюрките се използват агнешка глава и краката. В Кавказ се нарича хаш и се приготвя от говеждо.