Нова акция за безплатни изследвания за диабет са планирали от Ротари клуб – Пазарджик, съобщи президентът Петър Стоименов. Тя ще се проведе на 28, 29 и 30 ноември във всички детски градини и девет училища на територията на Пазарджик. Мобилни екипи от лаборанти ще посетят малчуганите, но за да могат те да се подложат на изследването и необходима декларация за съгласие от родителите. Декларациите вече са доставени в детските градини и училищата и всеки родител може да се поинтересува, каза Петър Стоименов.

Диабетът при децата се открива в периода от навършена три годишна до петнадесет годишна възраст. Децата ще бъдат изследвани за кръвна захар и холестерол. Манипулацията е безболезнена и отнема пет секунди.

Първият признак на диабет при децата е жаждата. Особено през нощта, неутолимата нужда от вода може да се окаже сигнал за диабет. Формата на диабет при малчуганите е от I-и тип – задстомашната жлеза не продуцира инсулин или го призвежда съвсем малко и недостатъчно за нуждите на организма. При този вид заболяване приложението на инсулин след консултация с детски ендокринолог е животоспасяващо.

При повишен апетит, наднормено тегло и консумация на прекалено много захарни изделия, детският панкреас не може да отделя достатъчно инсулин за обработка на приетите в излишък храни. Решението тук е правилна диета и сваляне на килограми.

Разбира се, не трябва да се пренебрегва унаследяването. Деца и внуци на страдащи от диабет II-и тип, така наречения старчески диабет, са изложени на доста по-висок риск от развиване на коварната болест, отколкото потомците на болни от I-и тип.

Първи тип диабет при децата представлява автоимунно заболяване, тоест – имунната система синтезира антитела, насочени срещу клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Причините за това могат да се крият на много места – кратко кърмене, захранване прекалено рано с прясно и кисело краве мляко, силен стрес, инфекциозни болести и др.

Други симптоми, макар и по-рядко срещани, и които може да се окажат сигнали за диабет при децата, са сухи лигавици на носа и устата или кожно раздразнение по половите органи. При наличието на тези симптоми, детето трябва да бъде незабавно прегледано от ендокринолог.