Две седмици преди празника на студентите 8 декември къщите за гости в областта са изчерпани. По-мудните в организацията младежи и девойки ще трябва да платят по-скъпо, ако искат да прекарат този ден далеч от университетските аудитории.

Декември е силен месец за хотелиерите и ресторантьорите заради струпването на няколко празника и Нова година, коментират хора от бранша. Заведенията и хотелите са пълни още от началото на декември, защото на 6 -ти празнуват банкерите. От години насам те устройват своите банкети в близост до Пазарджик, но предпочитат Велинград или Цигов чарк.

За студентите определящи са цените, но хотелите и къщите за гости се съобразяват с традиционното безпаричие на бъдещата интелигенция и свалят гарда, сочи репортерската ни проверка. Във Велинград има хотели, които са склонни на драстични отстъпки, като за тях е важно да успеят, да напълнят цялата си база. На фона на Коледните и Новогодишншти пакети, голям хотел например предлага двудневен престой включващ нощувка и храна почти без пари – 240 лв. Само за сравнение, четиридневен пакет за посрещане на Новата 2017 – та в същия хотел е средно около две хиляди лева.

Въпреки че за всеки влак си има пътници, младите се насочват предимно към къщи за гости, където за три нощувки всеки от посетителите ще плати не повече от 60 лв. Храната и напитките обаче ще бъдат доставени от самите посетители. Това важи за музиката и настроението, но в тази възраст те са винаги на ниво. Заради факта, че празникът се пада в четвъртък, много от студентите са решили да направят дълъг уикенд.

По-паралиите не държат това да им се случи в България. Не малко ще поемат към съседните ни държави като Гърция, Македония и Сърбия. Престоят им зад граница ще струва колкото тридневно пребиваване в луксозен хотел във Велинград.