Цветя на бюста – паметник на капитан Петко войвода в Рим ще постави пазарджиклийката Катя Калеева в петък. Тогава се навършват дванадесет години от поставянето на паметника на хълма Джаниколо в италианската столица.

29%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d0%b01

Той бе открит на 2 декември 2004 г. от тогавашния ни външен министър Соломон Паси, комуто принадлежи и идеята за паметника. Той получава подкрепата на председателя на Съюза на тракийските дружества в България Костадин Карамитрев. Съюзът се заема с нейното осъществяване, защото войводата е българин от Беломорска Тракия, посветил живота си на освобождаването и на присъединяването на тракийските земи към вековното отечество България.

Той е основал преди 120 години и тракийската организация. В началото на 1866 г. Петко войвода посещава Италия, за да се срещне с Джузепе Гарибалди и отсяда в неговия дом. Така се ражда прочутата гарибалдийска дружина, съставена от 220 италианци и 67 българи, която участва в Критското въстание.

Склулптурната творба е дело на проф. Валентин Старчев. В Рим ѝ бе отредено място в гарибалдийския мемориал, благодарение на съвместните усилия на българската дипломация и на римската община. Специално за тържеството с чартарен самолет от София преди дванадесет години пристига група от политици, общественици, интелектуалци, бизнесмени и журналисти, както и депутатите Юлияна Дончева и Тодор Бояджиев, тогавашният кмет на Варна Кирил Йорданов, заместник-председателката на Тракийския женски съюз Дочка Банева. С тях е и съветникът по печата в посолството на Гърция в София Влахакис Николаос, в чието родно село на остров Крит капитан Петко войвода е водил героична битка.

29%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d0%b03

На откриването на паметника са присъствали и около 500 представители на тракийските дружества от цяла България, както ръководството им. След откриването на бюста-паметник пратениците на Варна положиха пред него пръст от гроба на войводата.

Мястото не е подбрано случайно, от монумента се открива невероятна гледка към величествения Рим, а на върха на хълма е и паметникът на Джузепе Гарибалди.