Единадесет семейства са кондидатите за тазгодишната награда за „Най-патриотичен дом в община Септември“, а срокът за участие изтича в утрешния ден. На първи декември ще започне и същинското състезание на участниците като три домакинства ще получат и награди. Специална комисия оценява участниците и всеки дом има възможност да събере до 20 точки. В класирането ще участват и жителите на общината, които имат право да гласуват за своя фаворит на фейсбук страницата на събитието. То се провежда от 2012 г. насам по инициатива на ВМРО – гр. Септември.

През предходната 2015 година за най- патриотичен дом бе избран домът на семейство Венчеви от село Бошуля. През изминалите години най- патриотичните домове бяха: за 2014г. – семейство Апостолови от град Септември, за 2013 г. -семейство Караиванови от град Септември, за 2012 г.- семейство Цветкови от град Септември.
Идеята за избор на най- патриотичен дом се реализира за да насърчи патриотизма на населението в нашата община. Патриотизмът е този двигател на възхода на даден народ, който има силите да мотивира отделния човек да допринася за благото на собствения си народ и по този начин да живее благополучно и щастливо в своята среда, казва организаторът Кузо Божинов.

В настоящите времена на стопанска и политическа криза, която вилнее над нас има и още една друга криза – духовната, която заличава нещата, които са ни запазили като народ в продължение на столетия и ни отчуждава един от друг като руши спойката ни като нация и защитните ни сили срещу чужди влияния и агресии. Втората криза е много по опасна от първата за съществуването ни, защото народ без духовност и родолюбие няма силите да се пребори с трудностите, които го връхлитат. Именно заради това ние патриотите от нашата община целим чрез действията си да поощрим патриотизма и духовността на местно ниво, като част от борбата за запазване на българщината в цялата страна. – допълва Божинов.