5 са новооткритите случаи на инфектирани с ХИВ-вирус в област Пазарджик от началото на годината. Тази година в страната са открити нови 193 лица с ХИВ–инфекция при изследвани над 263 900 лица. По данни на Министерството на здравеопазването 88% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път. С новооткритите серопозитивни лица носителите на ХИВ в страната са официално 2 460 лица. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването към 25 ноември 2016 година, изнесени по повод Световния ден за борба със СПИН – 1 декември.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 39% от новите случаи са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че процентът на новорегистрираните ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици се запазва на ниско ниво. 34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20 – 29 години, а най-засегната е възрастовата група 30 – 39 г. – 36%.

Най-младият ХИВ серопозитивен е на 19 години, а най-възрастният на 64 години.

Oт началото на годината няма регистрирано дете родено от ХИВ – позитивна майка. Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите населени места, като: София – 79 лица, областите Пловдив – 27 лица, Варна – 15 лица, Враца – 9 лица, София област – 7 лица, Плевен – 6 лица, Пазарджик – 5 лица, Бургас и Ст. Загора – по 4 лица. Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 14-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинета, което говори за тяхната ефективност. Над 263 900 души са се изследвали за ХИВ през първите девет месеца на 2016 г. – в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.