Светият синод все още не се е произнесъл по подписката на батачани срещу дядо Николай. През 2012 година над 800 жители на Батак се подписаха в протестна петиция срещу пловдивския митрополит Николай, който взе с решение на кмета на града историческата църква „Света Неделя“.

img_4107

Местните хора са зле настроени към владиката, защото той направи действаща историческата църква. След всяка служба там, дядо Николай изнася безумни речи. В последната от тази година той твърдеше, че батачани били тичали към храма Господен през април 1876-та, за да вземат своето последно причастие, след което Господ слезнал от небето и ги вдигнал при себе си отдясно на стола. Това бяха фантазиите на митрополита.

img_4111

В речта му никъде не се споменава думата „Априлско въстание“, нито какъв е поводът тия хора да тичат, нито потушаването – те просто тичали там, за да вземат Свето причастие и да станат светци… Църквата, в която загиват хиляди, е обявена за паметник през 1927 година от тогавашното Министерство на просвещението. Решението е публикувано в Държавен вестник. През 1954 година е вписана в списък на обекти, общонародна собственост, свързани с национално-освободителните борби.

img_4115

С постановление на Министерски съвет от 1992 година е наложена забрана над връщането на недвижими имоти държавна собственост, свързани с културното наследство. Църквата е мавзолей- костница и статутът и не е променян. Дарението, извършено от община Батак по едноличното предложение на тогавашния кмет Петър Паунов, на практика е незаконно. Църквата все така е държавна собственост. В Батак се говори, че митрополитът бил много недоволен. Местното дружество „Будител“ е сезирало редица институции като Комисията за култура на Народното събрание, Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие, но отговорът е мълчание.

Според председателя на „Будител“ Веселин Станков, Министерството на културата е проспало момента.

img_4109

Затова от дружеството са подали сигнал до прокуратурата и в момента тече досъдебно производство за незаконното предаване от страна на община Батак на имот „Историческа църква“ на Пловдивската митрополия, незаконно разпореждане с костите на загиналите батачани в Априлското въстание и тяхното разнасяне под формата на мощи и търговията с тях. Останките са движима културна ценност и са под защита на Закона за културното наследство, казва още Веселин Станков, но имаме сведения, че частици от тях се разнасят по България и в чужбина за освещаването на един или друг православен храм, което е незаконно.