Доброволното формирование в Белово получи днес противопожарен автомобил. Това щастливо събитие се случва и в навечерието на Международния ден на доброволеца – 5 декември. На тържествената церемония днес пред сградата на Община-Белово присъстваха представители на ГДПБЗН, РДПБЗН-Пазарджик общинската администрация, граждани и гости на Белово.

02%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be1

 

Спазвайки традицията преди началото на церемонията всички присъстващи се поклониха и положиха цветя пред паметната плоча младши-лейтенант Кръстьо Стянов – пожарникар от РСПБЗН-Пазарджик. През 2000 година той загива при изпълнение на служебния си дълг точно на това място. Трагичния инцидент става по време на голям пожар обхванал местното кино и училище.

02%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be2

Малко по-късно ключовете на специализирания автомобил бяха връчени на отговорника на формированието от директора на РДПБЗН комисар Иван Панайотов. Тържеството продължи с демонстрация на умения и техники за локализиране и ликвидиране на пожар, спасяване на хора и оказване на долекарска помощ на пострадали при инциденти. В него взеха участие освен домакините и техните колеги от доброволните формирования в София, Пловдив и Пазарджик.

02%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be3

Доброволното формирование в Община-Белово е създадено през 2014 година, състои се от 10 човека, които са преминали първоначална подготовка в местната районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Екипът има и своето „бойно кръщение” при подпомагане на дейностите по ликвидиране на горски пожари възникнали на територията на региона през последните години.