Шарани на цена от 5.50 лв. за килограм се предлагат на всяко пазарче и в повечето магазини на Пазарджик. Рибата е прясна и пляска в импровизирани водоеми, най-често пригодени от желязно скеле и найлон. Най-евтина засега се остава офертата на Лидл, където ритуалната риба струва 3.99 лв. за кило. Независимо от цената повечето жители на областния град ще заложат тъкмо на тази риба за Никулденската вечеря.

Повечето споделят, че ще напълнят люспестото животинче с кромид и орехи, за други пърженият шаран е най-вкусен. Втора по търсене в днешния ден е пъстървата, показа репортерската ни проверка. Тя по традиция е предлагана на две цени – чистена – 9.30 и нечистена – 8.30 лв. за килограм.

Скумрията ще напълни днешната трапеза на по-бедните, тя е напълно достъпна и за най-тънкия бюджет – от 4.60 до 5.20 лв. за килограм, зависи от големината и произхода на рибата. Лаврак и ципура ще си позволят наши съграждани, които откровено признават, че до сега не са купували. Но празникът си е празник и си струва да платиш още някой лев отгоре еднократно.

Цените на двата вида риба, които са любими за гърците са съответво 15 и 16 лв. за килограм. Има предлагане и на други видове морски обитатели като чернокоп и паламуд, те са на стойност от 6 до 11 лв. за килограм в търговската мрежа на Пазарджик.

За любителите на миди и скариди добрата новина е, че се предлагат в рибарските магазини, като цените им също са достъпни.