Ана Гройс, PZdnes.com

Пълен театрален салон за 110-тата годишнина на велинградската театрална трупа, награди, фойерверки и песни. Така накратко може да се обобщи празникът в Спа столицата на Балканите по повод кръглата годишнина от първото театрално представление в Чепинско.

06%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%80

 

В петък вечерта салонът на читалище „Отец Паисий – 1893“ в курорта събра под един покрив млади и не толкова млади любители на театралното изкуство. За всички тях бе поднесен подарък – изненада – филм за създаването и развитието на театралната трупа  – от далечната 1906 до днес, 110 години по-късно.

06%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%802

 

Лентата е дело на доктора по кинознание и преподавател по филмова и телевизионна режисура, и анимация в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, с велинградски корени – Валентина Фиданова – Коларова, която за първи път събира пребогатата история на самодейците в документален филм. Оператор е Евгени Попов, глас зад кадър Снежана Гумнерова и Тодор Кайков. Специално за премиерата на филма във Велинград пристигна дългогодишният приятел на самодейците – директорът на Народния театър „Иван Вазов“ – Мариус Донкин.

06%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%803

 

Донкин режисира постановките на местната театрална трупа от години. Екипът работи по филма, посветен на художествената самодейност, от началото на годината. Обществеността на Велинград с интерес проследи зараждането и развитието на местната театрална трупа още преди обединението на трите села Чепино-Баня, Каменица и Лъжене в град на името на партизанката Вела Пеева, та  до наши дни.

В лентата бяха представени интервюта с най-старите, останали живи самодейци, прославили курортното градче в цяла България, а и зад граница, с действащите актьори, и с последните – 18-годишните момичета и момчета, увлечени от магията на театъра, и тръгнали по стъпките на своите предшественици.

06%d1%82%d0%b5%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%804

 

Във филма са използвани много архивни кадри, запечатали хитови постановки на театралната трупа, участие в която са взели именитите велинградчани – световноизвестният бас Николай Гяуров, както и основателят и диригент на представителния духов оркестър – Димитър Мечев. Филмът разказва за всички самодейни състави, родени през годините в коридорите и залите на местното читалище.

За участието на театралната трупа в спектакъл на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, където жъне грандиозен успех, за наградите спечелени през годините, за куриозните случаи на актьорите, за цензурата налагана по времето на соца и още и още. Председателят на читалищното настоятелство Цветан Котев, който е и носител на най-много награди от фестивали през годините  изненада всички действащи самодейци, като ги изкара на сцената.

Почетни плакети получиха най-възрастните театрали, с над 60 години на сцената, режисьорът на трупата Мариус Донкин, както и създателят на филма Валентина Фиданова. Грамоти получиха всички останали театрални дейци. Вечерта завърши с фойерверки, много емоции,  просълзени лица и изискан коктейл.