Всички преподаватели – щатни и по заместване в МГ“К.Величков“ в Пазарджик ще си получат лекторските, аванситте и заплатите, заяви днес на пресконференция в Пазарджик директорът Ангел Велков. Срещата му с медиите бе провокирана от писмо разпратено до медиите, в което колегите му съобщават, че не са си получили възнагражденията от лекторски часове през септември, октомври и ноември. Имало е забавяне на разплащането, тъй като е била забавена и субсидията, която школото получава от бюджета. Нито един учител няма да бъде ощетен, това важи и за стипендиите и пътните на учениците, каза още директорът.

Забавяне има и при плащанията към външните доставчици, тъй като в момента училището не разполага с необходимите средства, за да изчисти сметките си. Средствата ще бъдат платени в момента, в който имаме възможност да го направим, поясни Велков. Той е разговарял с външните достачици и от тяхна страна няма притенции по отношение на забавянето.

Учениците са намалели с 65 човека, а делегираните бюджети се изработват на база на броя на учениците. Разходите обаче не са намалели, няма и съкратени учители. Това е една от причините за известните финансови затруднения, които изпитва училището.

Хубавото е, че към 1 януари, когато се формират новите бюджети ще бъдат отразени и постъпилите нови ученици в паралелката по Програмиране. Това означава, че бюджетът на школото отново ще бъде възстановен в старите рамки, а съответно няма да има и закъснения при разплащанията.- каза Велков.