Административният персонал и част от ръководния екип на отделите в новия завод за авточасти в Пазарджик вече се обучава в Смолян. Обучението ще продължи и през януари, а след това ще започне и трудовата дейност в предприятието. На първо време в него ще има над триста работни места. Тенденцията е, те да достигнат над хиляда.

Фабриката за компоненти, които ще се вграждат в автомобили на BMW, VW, Ford и т.н. вече е почти готова да стартира дейността си. Инвеститор е „Арексим“ – един от малкото заводи с български собственик, който произвежда части за западни марки. В момента текат преговори с германски партньор, който да придобие дял в предприятието. Става дума за германската Kostal, с която „Арексим“ работи от години в Смолян.

Инвестицията още не е уточнена, но ще е от порядъка на няколко десетки милиона лева. По обявеното дотук само земята и ремонта на сградата ще е около 15 млн. лв., но това е без машините. Планът е до края на 2016 г. в новото предприятие да работят 300 души, а до 10 години – 2000.

Най-любопитна е причината за избор на Пазарджик. Според инвеститора градът е с висока безработица и с най-малко машиностроителни фирми, което ще направи лесно намирането на работници. Точно липсата на достатъчно хора е спирачка към растежа в Смолян – там „Арексим“ и Kosta имат наети почти 1500 души. Изчерпването на потенциални служители в Ямбол и Сливен например накара и японската „Язаки“ да погледне към нов адрес за третата си фабрика – Димитровград. Така постепенно след по-големите градове с предприятия за автокомпаненти като София, Пловдив, Стара Загора, през последните години инвеститори започнаха да избират и нови, често по-малки градове като Карлово, Кърджали, Плевен.

Припомнете си историята около създаването на завода – ТУК