Полицията е действала по сигнал при задържането на пазарджиклията Данчо Желев, на 53 г. и Борис Тончев, на 36 г., от София. Те бяха задържани в акция на ОД МВР в нощта на 13 декември, докато се предвижвали с БМВ петица към индустриалната част на града.

След като били спрени за проверка и претърсени у Желев са открити връзки с ключове, които съотвестват на бравите на помощенията, в които се помещават огромни площи с насадени в саксии стръкове канабис.

Три помещения в Промишлената зона на града са служили за високотехнологична лаборатория за отглеждане на марихуана, съобщи прокурорът по делото за гледане на мярката им за неотклонение Таня Мадина.

img_6805

Те се намират на „Мирянско шосе“ в Пазарджик и са били наети от трето лице. По време на претърсването са установени следи от пръсти и обувки на двамата арестувани по пода и съоръженията, с които се контролира влагата и топлината в сградата.

В едно от помещенията са открити торби с хапчета, които и до момента са с неустановен произход. Част от тях са били предадени за експертиза. Двамата са привлечени като обвиняеми за отглеждане на 506 растения от рода на конопа и за държане без надлежно разрешително с цел разпространение на 7,655 кг суха зелена листна маса (канабис).

img_6810

По време на делото за гледане на мярката им за неотклонение „задържане под стража“ стана ясно и това, че Данчо Желев е баща на три дъщери, неосъждан и е безработен. В същото време съпругата му държи заведението „Дейзи“ на пъпа на Пазарджик. Борис Тончев също е безработен, но за разлика от Желев има в досието си три присъди. Две от тях са за транспортни престъпления, а третото за хулигански действия срещу служител на МВР. Той е баща на малолетно момиче.

Адвокатите на задържаните – Любомир Любомиров и Стоян Парпулов поискаха от съдия Пунтева да промени мярката им в „домашен арест“, тъй като и двамата имат адресна регистрация и семейства, за които се грижат, което означава, че те няма да се укрият или напуснат страната. Обвиняемите поискаха от съдията да получат по-лека мярка, като изразиха съжаление за това, че „е станала тая работа и каквото трябва ще си понесат като последствие“.

Прокурор Мадина настоя на базата на събраните доказателства и Желев и Тончев да останат за постоянно в ареста. Работата по установяване на участието им в схемата с отглеждане на марихуана продължава.

Ето защо бяха арестувани Желев и Тончев – ТУК