Днес честваме деня на Даниил – четвъртият от „големите“ пророци (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил). Той произхождал от царски род и още като юноша бил отведен във Вавилон заедно с другите пленени иудеи.

Изключително талантлив, той изучил халдейския език и мъдрост и заедно с тримата си другари – Анания, Азария и Мисаил бил взет на служба при царския двор.

Даниил изтълкувал на Навуходоносор неговите забележителни сънища.Неведнъж се удостоил от Бога с видения, в които му били открити най-важни и забележителни свещени събития.

При възкачването на Дария на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята и по чудесен начин бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците (Дан. 6:10-24). Историята на неговия живот и на делата му е описана от самия него в свещената книга с неговото име. Светата Църква празнува паметта му на 17 декември.

Според някои писания, днес честваме и преподобния Даниил изповедник.Неговият живот е описан Жития на светиите, („Четьи-Минеи“) на св. Димитрий Ростовски.

Даниил отначало бил владетел на острова, наречен Ниверта, или Вероя, близо до Гадир (или Кадикс, на юг в Испания, близо до Гибралтар). Използвайки удачното местоположение на своето владение по главния в това време морски път, Даниил спечелил много богатства. Тъй като бил възпитан в християнско благочестие, предпочел да служи на Бога и не след дълго време оставил властта и имуществото на децата си, а сам отишъл в Рим и там приел монашество.

После заминал за Константинопол, където беседвал с царете Роман и Константин. Той измолил позволението им да посети Йерусалим. Като се поклонил на светите места, Даниил приел от патриарх Христодул велика схима с името Стефан, но там претърпял много беди и дори побои от нечестивите сарацини.

Затова се отправил в Египет, където бил хванат и хвърлен в тъмница, в която изнемогвал от глад, жажда и мъчения шест месеца. След това светият бил изправен пред емира на Египет, който го оковал в тежки вериги и го принуждавал да се отрече от Христа.

Светецът останал непоколебим и с дръзновение изповядал, че нашият Господ Иисус Христос е истинският Бог. За това бил подложен на много различни мъчения, от които починал. За кончината си свети Даниил бил предизвестен от Бога.

На 17 декември имен ден празнуват тези, които носят името Данаил (означава Божи съд), Даниел, Даниела, Данко и др.