* Снимки: Никола Колев

Екипът на ХГ“Станислав Доспевски“ в Пазарджик отбеляза петдесет годишнината от създаването на най-голямата градска галерия с откриването на изложба, в която посетителите ще видят петдесет от най-добрите творби от фонда. Специалната селекция е направена от художника и скулптор Леон Бабачев, който откри изложбата. От името на кмета Тодор Попов поздравителен адрес прочете шефката на отдел „Култура и образование“ – Гергана Табакова.

17%d0%bb%d0%b5%d0%be%d0%bd

Произведенията в изложбата ще върнат познавачите в годините назад, за да си спомнят утвърдени имена в изобразителното изкуство. Всеки от посетитиелите на откриването получи и луксозен календар с творби от галерията, иначе ретроспективна фотоизложба връща във времето от откриването до днес.

Художествената галерия отваря врати на втори август 1980 г., а за тържеството идва и Людмила Живкова, която по това време е председател на Комитета по култура, с ранг министър на културата. Първият директор на галерията е големият пазарджишки художник Цветан Радулов, който присъства на почти всички черно-бели фотоси.

Изложбата трябва да се види и от познавачи, и от любители, защото чрез нея могат да се проследят и тенденциите в развитието на изкуството. Странно е, че бившият директор на галерията Нейчо Дойчев не присъства на събитието, както и много представители на гилдията от града. За сметка на това сред публиката бе Васил Петров, придружен от съпругата си, Васил Байлов, Спас Киричев и Маргарита Иванова, изтъкнатият фотограф Никола Колев.

Негово е и откритието, че за картината на Петър Бабачев – „Портрет на Венета“ е имал за модел съпругата му – Венета Бабачева, която бе директор на Държавен архив – Пазарджик, а Никола Колев не е пропуснал да снима копието и оригиналът.

18%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b0