Жилищната сграда на ул. „Каймак чалан“№5 в Пазарджик спечели приза за жилищна сграда на публиката за 2016 г. в конкурса „Сграда на публиката“, който се провежда под егидата на Камарата на строителите в България и Регионалната колегия на строителите в Пазарджик. Архитект на зданието е Николай Младенов. Инвеститор и строител на жилищната кооперация е „Заводски строежи ПС“ ЕАД – Пазарджик.

20%d1%81%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b8

Луксозната жилищна сграда е с атрактивен външен  вид,  разположена в центъра на град Пазарджик. Бъдещите обитатели ще имат уникалната възможност да живеят на изключително тиха и в същото време комуникативна улица.

Конструкцията на сградата е монолитна, скелетно-безгредова съставена само от плочи и носещи стоманобетонни шайби и колони, което осигурява на клиентите максимални възможности за индивидуалното разпределение на помещенията в апартаментите.

Сграда е с модерна визия, съчетаваща фасада от силиконова мазилка и парапети от ковано желязо със стилен дизайн. Издигаща се  на 4 надземни етажа с разгъната застроена площ от 1666,37 кв.м. В сграда е разположен сутерен с подземни паркоместа, които са с топла връзка към жилищната зона. Подземният паркинг разполага с автоматична гаражна врата с дистанционно управление за всеки собственик.  На партера са разположени два офиса и един фитнес. Апартаментите са 11 на брой, като а всеки етаж са разположени  по три апартамента, а на последния два. Жилищата на последния етаж предоставят просторни панорамни тераси.

Във втората категория за промишлена сграда наградата отива при „Хоум газ“ ЕООД – Пазарджик за оранжериен комплекс в землището на Съединение.

20%d1%81%d1%8a%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5

Фирмата победител е извършила доставка на оборудване и изграждане на системи на оранжериен комплекс, включващо: автоматизирани системи и оборудване;изграждане на конструкция на оранжерия; изграждане на отоплителна инсталация и енергиен център; водогреен котел на био маса 2 бр.; система за поддържане на налягането, обезвъздушаване, допълване за затворена отоплителна система, снабдена с помпа от неръждаема стомана; автоматично микропроцесорно управление; топлозахранване на напоителна система; топлозахранване на спомагателни помещения.

Регионалния конкурс „Сграда на годината“ стартира през 2008 година, по идея на областния управителен съвет на КСБ ОП – Пазарджик.

Този конкурс акцентира върху строителството и има за цел да отличи най-добре изпълнените обекти, качеството на строително-монтажните работи, използването на материали, инсталации и технологии с гарантирано качество, както и спазването на всеки етап от проекта – архитектура, конструктивна част, ел. и ВиК инсталации, инфраструктура, озеленяване и др.

От 2013 година по идея на управителния съвет се излъчва и сграда на публиката. В онлайн класация на сайта на областното представителство, в продължение на 15 дни всеки желаещ може да посети сайта на областното представителство и да гласува за избраната от него сграда.

Конкурсът се организира и провежда всяка година през декември, като за целта всички строители – членове на областното представителство се уведомяват на електронна поща за началото на конкурса, сроковете за подаване на заявления и необходимите документи за участие. Онлайн гласуването за „Сграда на публиката“ се провежда само и изключително през интернет страницата http://pazardgik.ksb.bg/ . Гласуването започна на 1 и приключи на 17 декември.