Вяра НИКОЛОВА, debate.bg

След оспорвания финал за начинаещи на SDA OPEN 2016 (за тези, които са го изпуснали, запис тук), взехме кратко интервю с победителите, отбор „Асоциални и банални“ – Елия Панчова и Ива Комсийска, и най-добрият начинаещ индивидуален говорител – Моника Беркова.

Ели и Ива са от Пазарджик и учат в езикова гимназия „Бертолт Брехт“ с английски и немски език. Част са от клуба към Младежкият дом в града и научават за дебати чрез Александър Венчев, който основава клуба и е техния първи ментор. Той им дава основните знания за дебатите и според тях “Без него и всичко, на което ни е научил, нещата които сме постигнали до момента не биха били възможни.”

Подготовката им за SDA Open 2016 е интензивна, особено в периода октомври – декември. Често са дебатират по 2-3 пъти на седмица, при всяка възможност и условия, понякога на пейка, в кафене или мол, независимо дали ще има достатъчно хора за цял дебат. Искат да използват възможността да благодарят на всички дебатьори от клуба им, както и на треньора им – Мирослав Йонов, който също ги е научил на много.

До момента за тях не се е откроила най-трудна тема, но намират за най-сложни тези, които са свързани с икономика. Това е и най-големият им страх по време на SDA Open 2016 – да не се падне прекалено сложна икономическа тема. Любимата им тема е „Това правителство съжалява за американската мечта“, дадена на финала на Пазарджик Оупън 2016. Там те виждат най-добрите дебатьори в страната, които ги стимулират да продължават да се развиват и да следват техния пример.

Въпреки че посвещават голяма част от времето си в подготовка за състезания, те не си поставят твърде високи цели. Когато не очакват твърде много, никога не са разочаровани – дори си изкарват по-добре и накрая винаги печелят – понякога един уикенд с приятни хора, атмосфера и спомени, а в този случай и удовлетворението от победата.

Нещо важно, което им донася дебатирането е стимул да размишляват по различни въпроси, на които не биха обърнали внимание иначе. Благодарение на дебатите те се запознават с хора с подобни интереси и най-вече такива, които умеят да мислят и да изразяват мнението си, и им служат за пример. За тях дебатите са както приключение, така и семейство, благодарение на което обикалят страната, откриват приятели и се забавляват.