* Снимки Кристиан Ваклинов

Кукери по традиция излезнаха в днешното утро в септемврийското село Варвара. Дервишовден тук се спазва от незапомнени времена, а появата на маскираните мъже, жени и деца се прави, за да прогони злото от селото и да отвори път за благини и успехи през цялата следваща година.

01%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b01

Първият обреден момент в кукерския обичай е обхождането на всички домове с пожелания за здраве, плодородие и благополучие, при което се събират подаръци от стопаните (брашно, боб, яйца и др.). Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сцени. Накрая, на селския мегдан, кукерите играят буйни танци, като раздрънкват силно окачените по тях звънци. Вторият основен момент е обредното заораване и засяване, където централна фигура е царят. Обикновено се избира най-личният стопанин, с първо мъжко дете или баща на близнаци, за да бъде плодородна годината.

01%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b03

Най-младите почитатели на шествието са едва проговорили варварци, а най-възрастните са скършили осемдесеттака, но твърдят, че традицията ги крепи живи и здрави. Костюмите тежат между десет и двадесет килограма, но тук важи правилото, че ако човек успее да издържи с маската през цялото време – ще бъде здрав и читав, а боговете ще го вардят.

01%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b04

Дервишовден е част от ритуалите, с които се преодоляват Мръсните дни. Това са дванадесетте дните между Коледа и края на първата седмица от януари. Този период се смята като зло време, през което действат дяволите, демоните, лошите и нечисти сили. Същевременно тези дни са свързани и с редица митологични вярвания. Вярва се, че през този период се появяват различни свръхдемонични същества – караконджоли, вампири, върколаци, таласъми, по-рядко самодиви, които бродят от залез слънце до първи петли. Черните кукери са олицетворение на земята и връзката на хората с нея.

01%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b05