Водоемите край Пазарджик са забранени за риболов, тъй като в част от тях се въдят диви патици, както и други водолюбиви птици. Поради вероятността те да са заразени или да се заразят с птичи грип, се забранява риболова на микроязовирите и баластиерите, близо до града. Припомняме, че вчера пристигна официално потвърждение за наличие на птичи грип у открити две мъртви горски ушати сови. Инфлуенцата може да бъде предадена на хора от заразени животни и мерките, които се взимат в момента за елиминирането на птичия грип са драстични.

Това стана ясно днес по време на заседанието на Областната епизоотична комисия, на която бяха представени мерките за спасяването на града и областта от опасния вирус. На този етап сме овладели разпространението на птичия грип, но са нужни много сериозни мерки за предотвратяването на по-нататъшно разпространение, каза д-р Георги Ганев.

От днес до второ нареждане се забранява на собствениците на птици във ферми и на домашно отглеждане да ги пускат свободно да се разхождат по дворовете. Поз контрол трябва да бъде поставена питейната им вода, която също не трябва да бъде на открито, забранено е и храната, която се дава на домашните птици да бъде оставяна на открито.

Вирусът се разпространява поне засега предимно от диви птици и гризачи. Важно е да не се пускат на открито и домашните кучета и котки, които могат да получат досег до умрели от птичи грип диви животинки и по този начин да внесат заразата у дома.

Другите места с птичи грип в България са в областите: ПловдивВидин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици) и Монтана (едно огнище при домашни птици).

Това бе потвърдено на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците в Българската агенция по безопасност на храните. В Щаба участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност.